sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 aprilie, 2014

Miniştrii de Externe ai ţărilor NATO se reunesc la Bruxelles pentru a căuta modalităţi de detensionare a relaţiei cu Rusia, în timp ce trupele Moscovei au început să se retragă parţial de la graniţa cu Ucraina.

O retragere neconfirmată însă de Pentagon şi NATO. Soluţia văzută de Rusia pentru rezolvarea situaţiei din zonă este federalizarea Ucrainei, iar Duma de Stat votează o lege de simplificare a procedurilor de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din Ucraina şi Moldova.

Presiuni ruse asupra Ucrainei prin majorarea preţului la gaz

Gazprom a anunţat marţi dimineaţa că elimină reducerea de preț acordată la finele anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, se arată într-o declaraţie a directorului general, Alexei Miller, transmisă presei.


„În conformitate cu contractul în vigoare cu privire la livrările de gaze naturale, în al doilea trimestru al acestui an prețul gazelor naturale livrate Ucrainei va fi de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi”, se arată în declaraţia CEO-ului Gazprom.

Reducerea din decembrie nu se mai poate aplica, continuă acesta, pentru că partea ucraineană nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a achita datoria pentru gazul livrat în 2013 şi nici nu a plătit preţul pentru livrările din acest an, care s-au adăugat datoriei iniţiale, argumentează în continuare Alexei Miller. Acesta arată că datoria din acest moment a Ucrainei este de 1,711 miliarde de dolari.

Convorbiri Angela Merkel-Vladimir Putin

Între timp, luni a avut loc discuţie telefonică între liderii german şi rus, Angela merkle şi Vladimir Putin. Acesta l-a asigurat pe cancelarul german că a ordonat retragerea parţială a trupelor de la graniţa cu Ucraina, în timp ce ministrul rus al Apărării a anunţat că trupele se reîntorc în garnizoane, după încheierea exerciţiilor militare.

Un batalion motorizat s-a întors spre garnizoana din regiunea Samara, pe Volga, după ce exerciţiile militare de la graniţa ucraineană s-au încheiat, arată şi agenţia rusă Interfax. O acţiune salutată de Departamentul de Stat american, dacă ea se confirmă. Însă secretarul Apărării, Chuck Hagel, le-a spus reporterilor că Pentagonul nu poate confirma încă dacă rusia îşi retrage trupele.


Vladimir Putin şi Angela Merkel au discutat şi despre „posibilii viitori paşi pentru stabilizarea situaţiei din Ucraina şi Transnistria”, se arată într-un comunicat al cancelariei germane.

Găgăuzia ameninţă cu declararea independenţei

O stabilizare a regiunii pusă sub semnul întrebării, mai ales în ceea ce priveşte Republica Moldova. Başcanul Găgăuziei, după ce a făcut acum mai bine de o săptămânbă o vizită la Moscova, ameninţă cu declararea independenţei regiunii, dacă Republica Moldova va semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre oportunitatea de a semna acest document foarte curând. El a trimis celorlalţi 27 de lideri ai UE o scrisoare în care a arătat că summit-ul informal de la Bruxelles, din 27 mai, este o ocazie în care s-ar putea întâmpla acest lucru.

Acordarea cetăţeniei ruse – o procedură simplificată

Rusia este în procesul de acordare a cetăţeniei ruse şi de contracte unui număr de 7.800 de locuitori militari din Crimeea, care sau alăturat forţelor Moscovei.

În plus, Duma de Stat analizează marţi o lege prin care se simplifică procedurile de acordare a cetăţenie rusă a populaţiilor rusofone, în special cele din Ucraina şi Moldova.

Congresul SUA va vota ajutor economic pentru Ucraina

În Washington, Camera Reprezentanţilor urmează să discute marţi şi să voteze pachetul de ajutor economic pentru Ucraina. Măsurile, aprobate săptămâna trecută de Senat, incud un miliard de dolari în împrumuturi garantate şi acordarea de 150 de milioane de dolari ajutor poentru Kiev, bani nerambursabili.

John Kerry şi Serghei Lavrov au avut o nouă conversaţie telefonică, după ce s-au întâlnit în timpul week end-ului la Paris. În timpul acestei întâlniri, diplomatul american a cerut omologului rus ca Mmoscova să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina, trupe al căror scop este „să creeze un climat de teamă şi intimidare în Ucraina”.

Cei doi diplomaţi au vorbit despre necesitatea ca dialogul să fie calea spre soluţionarea situaţiei. Însă sugestiile anterioare ale Moscovei, privind o federalizare a Ucrainei, au fost respinse si de occidentali, şi mai ales de ucraineni.

Rusia nici nu pare să facă eforturi de detensionare, în condiţiile în care premierul Dmitri Medvedev a făcut luni o vizită în Crimeea, fiind cel mai înalt oficial rus care a vizitat regiunea de la anexarea ei la Federaţia Rusă. El a promis crearea unei zone economice speciale şi o mărire a salariilor din sistemul de stat la nivelul mediei salariilor din Rusia, măsură care ar trebui să fie pusă în practică. până în luna iulie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: