vineri

12 aprilie, 2024

10 septembrie, 2022

Forțele ucrainene au recucerit Kupiansk, în est, și atacă și în sud, spre Izium, după ce au înaintat cu peste 50 de kilometri în teritoriul controlat de Rusia de la începutul acestei săptămâni.

Rusia a trimis întăriri în est pentru a face faţă acestei contraofensive, iar la Moscova a fost convocat Consiliul de securitate. Conducerile politice și militare ale regiunii Donețk (sud) au părăsit regiunea.

În acest week-end ar fi trebuit să se desfășoare ”referendumurile” de alipire la Rusia a zonelor ocupate din Dombas (est). Din cauza contraofensivei ucrainene, aceste referendumuri au fost amânate pentru data de 4 noiembrie.

Ucraina a recucerit Kupiansk, Rusia întărește forțele din est


Avansul fulger al armatei ucrainene, scrie CNN, a pregătit scena pentru ceea ce pare a fi o confruntare decisivă asupra a două zone cheie, văzute ca importante din punct de vedere strategic de ambele părți.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat sâmbătă eliberarea orașului Kupiansk – din regiunea Harkov – de sub ocupația rusă. Kupiansk este un punct cheie în aprovizionarea grupării forțelor ruse din regiunea Izium. Pierderea acestui oraș, așa cum au subliniat analiștii, va complica aprovizionarea forțelor ruse, care de fapt se vor afla într-o semiîncercuire.

Rusia folosea Kupiansk ca nod feroviar pentru a-și reaproviziona forțele și Izium ca rampă de lansare pentru atacurile spre sud în regiunea Donețk.

Ministerul rus al Apărării și televiziunile Kremlinului au publicat imagini cu forțe militare rusești care ar fi în drum spre consolidarea celor două localități și nu au recunoscut succesele ucrainene în zonă.


Nici conducerea politică a Rusiei nu comentează evenimentele de pe frontul Ucrainean. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu va discuta despre „evenimente din zona de operațiuni speciale”.

Dmitri Peskov a direcționat toate întrebările referitoare la această chestiune către Ministerul rus al Apărării.

Motivele evidente ale refuzului sunt relevate de hărțile de pe linia frontului, hărți publicate vineri seara de organizațiile care monitorizează conflictul din Ucraina, hărți preluate de media occidentale.

Frontul din est arată astfel (zonele colorate în albastru reprezintă avansul ucrainean):

Contraofensiva din regiunea Herson pentru a degrada forțele rusești de pe axa sudică continuă simultan cu operațiunile ucrainene pe linia Harkov-Izium.

Forțele ucrainene continuă să lovească zilnic pontoanele și trecerile de feribot rusești. Forțele ucrainene mențin o tăcere operațională strictă în sudul Ucrainei, ceea ce poate da impresia că forțele ucrainene nu avansează.

Harta frontului de sud:

Ucraina spune că militarii ruși încep să fugă de pe front din cauza „pierderilor semnificative” pe care le-au suferit. Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat vineri că au avut loc cel puțin 15 dezertări.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: