vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 noiembrie, 2015

ukraine-airspace-russiaGuvernul Ucrainei a decis să interzică tuturor aeronavelor din Rusia accesul în spațiul aerian național, anunță BBC, care consideră măsura ca fiind un răspuns la decizia de miercuri a Gazprom de a opri furnizarea gazelor naturale către Ucraina.

Decizia a fost anunțată de premierul Arseni Iațeniuk în preambulul televizat al ședinței de guvern de miercuri. Interdicția se aplică atât avioanelor civile cât și celor militare.

”Guvernul a cerut Ukraerorukh (autoritatea aviatică- n. red.), în concordanță cu normele international, să informeze Federația Rusă că liniile aeriene civile rusești și aviația militară nu mai au dreptul să utilizeze spatial aerian ucrainean”, a anunțat premierul Iațeniuk.


Gazprom a sistat miercuri livrările de gaze către Ucraina, afirmând că statul a consumat tot gazul pentru care a plătit, susținînd că autoritățile de la Kiev trebuie să achite un avans pentru ca fluxurile de energie să poată fi reluate.

Guvernul de la Kiev afirmă însă că nu va mai cumpăra gaze naturale de la Gazprom pentru că poate achiziționa gaze mai ieftin de pe piața  din Europa.

Gazprom agită ”riscurile” pentru Europa

La finalul unei lungi perioade în care Rusia și Ucraina s-au confruntat pe tema contractelor de livrare a gazelor, cele 2 state au convenit în această toamnă ca Ucraina să achite în avans gazele naturale care urmează să îi fie livrate.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a declarat miercuri că Ucraina a utilizat deja toată cantitatea de gaze pe care o plătise. ”Livrările au fost sistate până ce Ucraina va efectua o nouă plată”, a spus Miller.


”Refuzul Ucrainei de a mai cumpăra gaze din Rusia generează serioase riscuri legate de credibilitatea sistemului ucrainean de a asigura tranzitul combustibililor  către Europa și de capacitatea Ucrainei de a asigura alimentarea consumatorilor interni”, a precizat șeful Gazprom.

conductePremierul Arseni Iațeniuk a respins ferm comentariile făcute de Alexei Miller și a explicat că Ucraina poate găsi furnizori mai convenabili. ”Cred că s-a înțeles greșit: nu Rusia a decis să nu ne mai furnizeze gaze, noi am decis să nu mai cumpărăm de la ei. Am constatat că ofertele primite de la partenerii europeni, oferte de preț, sunt mult mai convenabile decât cele primite de la vecinii de la Est.” a explicat premierul ucrainean.

Rusia a mai stopat livrările de gaze naturale către Ucraina în iunie 2014,

În perioada în care escalada conflictul dintre Kiev și rebelii pro-ruși din est. În urma unor negocieri ”tripartite” purtate în formula Ucraina-Rusia-UE, livrările de gaze au fost reluate, în baza unui acord semnat.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: