fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Evenimentul

Programul oficial de convergență 2020: Deficit bugetar de 6,7%, contracție economică de 14,4% în T2

Deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană ESA este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă… Mai mult

24.05.2020

La obiect

Noi măsuri împotriva preluării ostile a companiilor strategice din statele membre – efect al pandemiei Covid

Pandemia Covid-19 accelerează în Uniunea Europeană instituirea mecanismelor de controlare a investițiilor străine, din state terțe, și extind domeniile de aplicare a acestora. De altfel,… Mai mult

21.05.2020

Uciderea lui Soleimani – posibile consecințe. Explicațiile lui Mike Pompeo

de Iulian Soare , 3.1.2020

Sute de mii de oameni au ieși vineri pe străzi, în Teheran și alte orașe din Iran, pentru a-l plânge pe generalul Soleimani și a promite răzbunare

La câteva ore după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani, într-un atac cu dronă ordonat de președintele Donald Trump, majoritatea analiștilor străini avertizează că acțiunea SUA echivalează cu o declarație de război, iar răspunsul Teheranului va fi unul dramatic, chiar dacă nu imediat.

O serie de acțiuni și represalii împotriva soldaților americani și a intereselor americane în regiune vor aduce SUA și Iran, aflate deja în conflict, tot mai aproape de o confruntare deschisă, scrie BBC.

Ar putea fi pusă în discuție chiar prezența americană în Irak, iar “strategia lui Trump în regiune – dacă există vreuna – va fi testată ca niciodată înainte”, mai scrie corespondentul BBC specializat în problemele Orientului Mijlociu și, în special, Iran.

Uciderea generalului Soleimani, criticată de raportorul ONU pentru execuţiile extrajudiciare

Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare, a scris pe Twitter că Statele Unite vor trebui să demonstreze concret că generalul era un pericol iminent la adresa americanilor. Într-un comunicat emis imediat după atac, Pentagonul a explicat că uciderea generalului iranian a fost ordonată de președintele Trump “pentru a proteja personalul american în străinătate”.

Raportul ONU a mai scris pe Twitter că implicarea în trecut a generalului în acțiuni teroriste nu conferă legalitate atacului de vineri.

Acțiunea comportă mai multe aspecte delicate, atrage atenția dr Jack Watling, cercetător la Royal United Services Institute, pentru că, spre deosebire de uciderea liderilor Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor teroriste Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, Qassem Suleimani era un oficial al unui stat cu care SUA nu se află în conflict armat și a avut loc pe teritoriul unui stat terț.

În atacul aerian de vineri dimineața, desfășurat aupra convoiului aflat în apropierea aeroportului din Bagdad, a fost ucis și Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi în Hachd al-Chaabi, o coaliţie paramilitară majoritat pro-Iran integrată în Statul irakian

Este cea mai importantă operaţiune de “decapitare” condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a  explicat vineri Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate.

Secretarul de stat Mike Pompeo, șir de discuții cu diplomați importanți, pentru a le explica decizia de ucidere a generalului Soleimani

Mike Pompeo a asigurat vineri, într-o serie de tweeturi, că SUA rămân angajate în procesul de deescaladare a tensiunilor cu Iranul.

Potrivit mesajelor sale de pe Twitter, Mike Pompeo a discutat cu ministrul britanic de externe – Dominic Raab, cu diplomatul chinez Yang Jiechi și ministrul de afaceri externe al Germaniei – Heiko Maas, despre decizia SUA de a-l ucide pe Soleimani, comandantul unității de elită Quds.

Donald Trump, invitație la negoceri adresată Teheranului

Un semn de îngrijorare și chiar de pas înapoi, consideră experții, este chiar tweetul transmis de Donald Trump la mai multe ore după asasinare și reacții venite din partea liderilor mondiali.

“Iranul nu a câștigat niciodată un război, dar nu a pierdut niciodată o negociere”, a scris liderul de la Casa Albă, pe Twitter, mesajul fiind considerat cu o invitație la negocieri adresată Teheranului:

Consecințele posibile ale atacului

Potrivit analiștilor, Iranul nu va reacționa imediat, ci va pregăti cu calm acțiuni ce vor viza trupele americane din regiune, dar și cetățenii americani.

Principalele urmări previzibile, în opinia experților consultați de The Guardian și BBC:

  • o lovitură puternică dată celor care sperau că Acordul nuclear cu Iranul ar putea supraviețui până la finalul mandatului lui Donald trump
  • Parlamentul de la Bagdad ar putea încerca expulzarea celor 5.000 de soldați americani aflați în Irak, ceea ce ar avea consecințe impredictibile în regiune, inclusiv asupra luptei împotriva organizației teroriste Stat Islamic
  • vor escalada tensiunile din Golf și ar putea exista efecte economice imprevizibile, dovadă că prețurile la petrol au crescut imediat după apariția știrii privind atacul, după ce au rămas insensibile la toate frământările petrecute în ultimele săptămâni în zonă
  • sunt de așteptat și reacții asimetrice, prin apelarea la ajutoarele de care dispune Iranul în regiune, adică la rețeau creată în timp de generalul Soleimani. S-ar putea relua în forță asediul asupra ambasadei SUA la Bagdad, guvernul irakian fiind pus astfel într-o poziție dificilă și ar aduce în discuție prezența SUA în Irak
  • legăturile cu forțele șiite din Irak, cu Hezbollah și alte organizații de acest fel vor pune în pericol siguranța cetățenilor americani în toate statele din zonă

NATO monitorizează îndeaproape situaţia din Orientul Mijlociu după uciderea generalului iranian

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord monitorizează îndeaproape situaţia din regiunea Orientului Mijlociu după ce influentul general iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un raid american în Irak, țară unde NATO desfăşoară o misiune de instruire.

“NATO monitorizează situaţia din regiune îndeaproape. Rămânem în contact apropiat şi regulat cu autorităţile americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

“La cererea guvernului irakian, misiunea NATO în această ţară este menită să întărească forţele irakiene şi să prevină revenirea grupării Stat Islamic. Securitatea personalului nostru din Irak este prioritară. Vom continua să luăm toate precauţiile necesare”, a adăugat el.

În timpul summitului NATO din 2018, liderii ţărilor din alianţa transatlantică şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu “activităţile destabilizatorii ale Iranului în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu, inclusiv cu privire la susţinerea acordată de Iran diverşilor actori armaţi nestatali”.

Generalul Soleimani, unul dintre cei mai influenți oameni din regiune

Generalul Soleimani era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, Quds, structură specializată în operaţiuni externe clandestine, și era considerat al doilea cel mai puternic om din Iran, după liderul suprem, ayatolahul Ali Khamenei.

Qasem Soleimani răspundea direct în fața ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, având mai multă influență decât președintele Hassan Rouhani și era considerat de statele occidentale ca fiind cel care a conceput și implementat timp de aproximativ două decenii strategia Iranului în regiune.

Unitatea pe care o conducea, Quds, un amestec între CIA și forțe speciale de intervenție ce se ocupa de operațiunile clandestine ale Iranului în străinătate, a fost considerată o grupare teroristă de către SUA și a oferit sprijin pentru regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, dar și pentru alte grupări pro-Iran din regiune.

El a devenit șeful Quds în 1998 și, în 2010, îi scria generalului american David Petreus, șeful operațiunilor americane din Irak: “Trebuie să știi că eu, Qassem Soleimani, controlez politica Iranului privind Irakul, Libanul, Gaza și Afganistan.”

A orchestrat mai multe atacuri asupra unor ținte americane, iar o estimare recentă a Pentagonului spune că forțele reprezentative iraniene au ucis cel puțin 608 de soldați americani în Irak între 2003 și 2011.

Tit el s-a fi aflat, în realitate, și în spatele doborârii dronei marinei militare americane în iunie 2018 și a acțiunilor de sabotare a unor petroliere în Golful Persic.

A sprijinit și finanțat organizații șiite din Irak, organizații care au emis vineri comunicate în care promit că durerea morții generalului Soleimani și a liderului Muhandis se va transforma în “entuziasm, furie și revoluție”.

În Iran, zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi vineri, pentru a deplânge moartea generalului, arhitectul operațiunilor secrete și militare în străinătate, considerat un erou în țara sa.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.1.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Producătorii de gaze naturale acuză că măsurile ANRE nu protejează nici consumatorii, nici piața: câștigător ar fi Gazprom

Adrian N Ionescu

Producătorii de gaze naturale acuză Autoritatea Naţională din domeniul Energiei (ANRE) că nu respectă, în elaborarea reglementărilor, ceea ce a convenit în consultările cu aceștia.… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a lansat a doua etapă de consultări pentru asigurarea salariilor minime echitabile în UE

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a anunțat miercuri lansarea celei de-a doua etape de consultări cu sindicatele și organizațiile patronale europene cu privire la modul de asigurare a… Mai mult

Stiri

”Atingere adusă autorității”, interzisă – amendament propus de Jandarmerie la Legea manifestațiilor publice

Vladimir Ionescu

O serie de prevederi neclare și periculoase pentru libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare au fost elaborate de un Grup de Lucru al… Mai mult

Stiri

Parlamentul dublează alocațiile copiilor – impact 3 miliarde lei în 2020

Vladimir Ionescu

Camera Deputaților a adoptat miercuri legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020. Au fost… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță un nou pachet de legi ale Justiției: ”Trebuie să ducem la bun sfârșit ce am început la referendum”

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că a convenit cu premierul Ludovic Orban modificarea legilor Justiției printr-un nou pachet legislativ, care va fi elaborat în… Mai mult

Stiri

Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG e neconstituțională, la fel legea prin care Parlamentul decide data alegerilor locale – decizii CCR

Vladimir Ionescu

CCR a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali și legea PSD-ALDE-Pro România prin… Mai mult

Stiri

Proiect de dezvoltare a unui test Covid fabricat în România – Universitatea București, parteneră

Vladimir Ionescu

O echipă de specialiști ai Facultății de Biologie din Universitatea din București este parteneră într-un proiect de cercetare pentru dezvoltarea unei metode rapide, fiabile și… Mai mult