miercuri

26 ianuarie, 2022

UPDATE / Uciderea generalului Soleimani: SUA cer cetățenilor americani să părăsească Irakul, Iran activează milițiile antiamericane și promite ”răzbunare”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 ianuarie, 2020

UPDATE: Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Irak, după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis în această dimineață de rachete americane.

MAE vorbește de „escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu” și îndeamnă românii să stea departe de zonele periculoase. Cei care merg totuși în Irak sunt sfătuiți să-și facă cunoscută prezența misiunii diplomatice românești și să lase date de contact, în cazul de nevoie.

Cetățenii români sunt sfătuiți să se informeze, în prealabil, asupra situației de securitate din zonele în care urmează să călătorească, să aibă o atitudine cooperantă cu autoritățile locale și să își noteze coordonatele de contact ale celei mai apropiate misiuni diplomatice sau consulare române.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent cetățenilor români să își anunțe prezența la cea mai apropiată misiune diplomatică sau consulară română, transmițând coordonatele pentru a putea fi contactați în eventualitatea apariției unei situații de urgență.

UPDATE: Israelul a început vineri să ia măsuri preventive pentru a se proteja de posibile represalii iraniene după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

De asemenea, Israelul consideră justificată acțiunea SUA: ”Aşa cum Israelul are dreptul la legitimă apărare, Statele Unite au la rândul lor exact acelaşi drept”, a declarat Netanyahu la plecarea de pe aeroportul din Atena, după ce şi-a întrerupt vizita în Grecia ca urmare a situaţiei create după moartea lui Soleimani. Acesta din urmă ”este responsabil de moartea unor cetăţeni americani şi a altor oameni nevinovaţi şi planifica noi atacuri”, a declarat vineri premierul israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE: Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, organizație sprijinită de Iran,a promis vineri „pedeapa dreaptă” pentru „asasinii” responsabili de moartea generalului iranian Qassem Soleimani.

„Trebuie să aducem dreapta pedeapsă asasinilor (…) aceasta va fi responsabilitatea şi sarcina tuturor celor din rezistenţă şi a combatanţilor din toată lumea”, a promis într-un comunicat şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah.


UPDATE: Cel care îl va înlocui pe generalul iranian Soleimani, ucis vineri dimineața într-un atac aerian comandat de președintele Donald Trump, este chiar adjunctul său, generalul de brigadă Esmaeil Qaani. Acesta va prelua conducerea Quds, unitate paramilitară de elită din cadrul Gărzilor Revoluţionare Iraniene și structură specializată în operaţiuni externe clandestine.

*****

Știrea inițială:

Uciderea generalului Qasem Soleimani, considerat nu doar al doilea cel mai influent om din Iran, ci și eminența cenușie din spatele ambițiilor Teheranului în Orientul Mijlociu, va duce la o escaladare periculoasă a situației din zonă, scrie BBC.


Iranul a promis că va răzbuna moartea generalului, iar liderul şiit Moqtada Sadr a dat vineri ordin combatanţilor săi din Armata lui Mehdi să „ţină aproape”, adică a reactivat temuta miliție antiamericană. China îndeamnă cele două părți la calm.

SUA le-au cerut cetățenilor americani să părăsească imediat Irakul.

Teheranul a decretat trei zile de doliu naţional şi promite „răzbunare”

Ayatollahul Ali Khamenei a promis vineri să „răzbune” moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, la ordinul președintelui Donald Trump.

De asemenea, în Iran a fost decretat doliu național timp de trei zile.

„Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toţi aceşti ani (…). Cu voia lui Dumnezeu, opera şi drumul lui nu se vor opri aici şi o răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui şi cu cel al altor martiri”, a transmis ayatollahul Khamenei pe contul său de Twitter.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Iranul şi „naţiunile libere din regiune” se vor răzbuna pe SUA după uciderea influentului general Soleimani. „Nu există nicio îndoială cu privire la faptul că marea naţiune a Iranului şi alte naţiuni libere îşi vor lua revanşa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil”, a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului iranian și citat de Agerpres.

Contextul în care a avut loc uciderea generalului Soleimani: China, Iranul şi Rusia au desfăşurat săptămâna trecută exerciţii navale comune în Oceanul Indian şi Golful Oman, iar ministrul de externe iranian s-a deplasat la Beijing la începutul acestei săptămâni.

Rusia: Uciderea generalului, o mișcare riscantă

Rusia a atenţionat vineri împotriva consecinţelor uciderii ţintite, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac american „hazardat” ce va fi urmat de „amplificarea tensiunilor în regiune”, informează Reuters şi AFP.

„Asasinarea lui Soleimani (…) constituie o mişcare riscantă ce va duce la amplificarea tensiunilor în regiune”, a subliniat Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse, citat de TASS şi RIA Novosti. „Soleimani servea fidel interesele Iranului. Prezentăm sincerele noastre condoleanţe poporului iranian”, a adăugat ministerul rus.

China face apel la ”calm şi reţinere”

Beijingul şi-a exprimat vineri îngrijorarea şi a făcut apel la calm.

China este una dintre ţările semnatare ale acordului asupra programului nuclear iranian din care SUA-au retras unilateral şi unul dintre principalii importatori de ţiţei iranian.

„Le cerem în mod imperios tuturor părţilor implicate, în special SUA, să-şi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.

„China se opune demult recurgerii la forţă în relaţiile internaţionale”, a mai spus Geng, îndemnând la „respectarea” suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Irakului.

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Irakul

Ambasada americană la Bagdad, atacată marţi de manifestanţi pro-Iran, le-a cerut cetăţenilor săi „să părăsească imediat” Irakul, la câteva ore după asasinarea influentului general iranian Qassem Soleimani într-un raid american.

Ambasada le cere americanilor din Irak să plece „cu avionul imediat ce aceasta va fi posibil”, în condiţiile în care raidul a avut loc în incinta aceluiaşi aeroport din Bagdad, „sau spre alte ţări pe cale terestră”.

Principalele posturi de frontieră ale Irakului duc spre Iran şi Siria, aceasta din urmă aflată în război, iar alte câteva puncte de trecere duc spre Arabia Saudită şi Turcia.

Liderul şiit Moqtada Sadr îşi reactivează temuta miliţie antiamericană

Moqtada Sadr a dat vineri ordin combatanţilor săi din Armata lui Mehdi să „ţină aproape”, reactivând astfel o miliţie oficial destructurată în urmă cu aproape un deceniu şi care a semănat teroare în rândurile soldaţilor americani în Irak, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Moqtada Sadr a făcut acest anunţ pe Twitter, la câteva ore după uciderea la Bagdad, într-un raid american, a influentului general iranian Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, premierul demisionar al Irakului Abdel Abdel Mahdi a estimat vineri că raidul american în care au fost ucişi generalul iranian Qassem Soleimani şi locotenentul său în Irak, Abou Mehid al-Mouhandis, „vor declanşa un război devastator în Irak”.

„Asasinarea unui comandant militar irakian care ocupa un post oficial este o agresiune împotriva Irakului, a statului său, a guvernului şi poporului său”, a afirmat Abdel Mahis într-un comunicat, în condiţiile în care Abou Mehid al-Mouhandis a fost numărul doi ai Hashd al-Shaabi, coaliţie paramilitară pro-Iran integrată statului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr