miercuri

17 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2022

SUA îndeamnă, discret, în privat, Ucraina să-și semnaleze deschiderea pentru eventuale negocieri cu Federația Rusă, în timp ce Departamentul de Stat spune că Moscova escaladează războiul și nu dorește cu seriozitate să se angajeze în discuții de pace, potrivit The Washington Post și Reuters.

Cererea oficialilor americani nu ar fi menită să forțeze Ucraina să negocieze, potrivit surselor cotidianului american, ci o încercare calculată de a asigura Kievului sprijinul multinațional.

 Oficiali americani și ucraineni au recunoscut că a stârnit îngrijorări, în unele părți ale Europei, Africii și Americii Latine, decizia președintelui Volodimir Zelenski de a nu avea discuții cu Vladimir Putin, chiar dacă lasă „ușa deschisă”  celor cu Federația Rusă. Cauza este scumpirea continuă a combustibililor și hranei.


„Am mai spus-o și o vom repeta: acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Dacă Rusia este pregătită pentru negocieri, ar trebui să-și oprească bombele și rachetele și să-și retragă forțele din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat SUA.

Vor începe negocierile?

Purtătorul de cuvânt citat a amintit și remarcile lui Volodimir Zelenski de vineri, când a spus: „ Suntem pregătiţi pentru pace, pentru o pace dreaptă şi justă, o formulă despre care am vorbit de multe ori”.

Volodimir Zelenski a adăugat, tot în discursul său nocturn de vineri: „Lumea ştie care este poziţia noastră. Aceasta este respectarea Cartei ONU, respectarea integrităţii noastre teritoriale, respectarea poporului nostru”.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a refuzat cererea EFE de a comenta informaţia publicată de The Washington Post, potrivit Agerpres.


Totuşi, vineri, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, aflat în vizită la Kiev, a declarat că toate ţările puternic industrializate din G7 „vor pace”, după cum se desprinde de altfel şi din ultima lor declaraţie comună. Grupul G7 reunește SUA, Germania, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit al Marii Britanii.

„Din perspectiva noastră, conversaţia pe care trebuie să o avem în interiorul comunităţii internaţionale şi în privinţa sprijinului pentru Ucraina este care sunt termenii pentru o pace durabilă şi justă”, a declarat Jake Sullivan, potrivit unei transcrieri citată de EFE și Agerpres.

Poziții ireconciliabile? Ajutoare

Jake Sullivan a reiterat totodată că SUA nu vor accepta ca Rusia să rămână cu teritoriile pe care le-a smuls de la Ucraina prin forţă sau prin intermediul aşa-ziselor referendumuri.

Rusia pare să se fi retras din  zona Herson, dar retragerea a fost însoțită de ceea e Kievul acuză că au fost deportări.

Statele Unite au anunțat asistență suplimentară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv recondiționarea tancurilor T-72 din Republica Cehă și rachete pentru apărarea antiaeriană HAWK, care ar putea fi folosite împotriva dronelor și rachetelor de croazieră rusești.

Noile ajutoare au ridicat valoarea asistenței militar americane trimise la Kiev la peste 18,2 miliarde de dolari de la declanșarea invaziei ruse încoace, potrivit Reuters.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: