Twitter a dezactivat zeci de mii de conturi folosite de China, Rusia și Turcia pentru propagandă și dezinformare - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Twitter a dezactivat zeci de mii de conturi folosite de China, Rusia și Turcia pentru propagandă și dezinformare

12 iunie, 2020

Compania Twitter a anunţat vineri închiderea a zeci de mii de conturi utilizate în scopul propagandei şi dezinformării, conturi ce aveau legătură cu Rusia, China și Turcia. Conţinutul lor a fost salvat într-o bază de date, în scopul cercetării științifice a mecanismelor de propagandă și dezinformare folosite de cele trei state.

În cazul mesajelor lansate de Beijing, de exemplu, conturile au fost folosite pentru pentru a răspândi opinii manipulatoare referitoare la eforturile occidentale de combaterea noului coronavirus și la manifestaţiile antirasiste din SUA, a informat grupul de reflecţie australian ASPI, care a analizat fluxul de tweet-uri.

„În timp ce Partidul Comunist Chinez nu autorizează poporul chinez să utilizeze Twitter, analiza noastră arată că el nu ezită să se folosească de aceasta pentru a-şi răspândi propaganda şi dezinformarea la nivel internaţional”, a explicat un responsabil al ASPI, Fergus Hanson, citat de Agerpres.


Twitter a dezactivat:

  • „un nucleu” de 23.750 de conturi legate de China şi distribuite de alte circa 150.000 de conturi ce serveau drept amplificatori
  • 7.340 de conturi legate de Turcia
  • 1.152 de conturi legate de Rusia.

Gigantul american a explicat că reţeaua de conturi chineză a fost descoperită cu ajutorul unor instrumente puse în funcţiune în august anul trecut pentru a şterge conturile legate de Beijing în timpul manifestaţiilor pro-democraţie din Hong Kong.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Această reţea publica tweet-uri, în principal în chineză şi probabil destinate diasporei, „ce difuzau teorii geopolitice favorabile Partidului Comunist Chinez, susţinând în acelaşi timp teorii înşelătoare asupra dinamicii politice în Hong Kong”, a explicat Twitter într-o notă de analiză.

În ceea ce priveşte reţeaua de conturi turce, detectată la începutul lui 2020, ea este consacrată în special promovării preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi partidului puterii, potrivit Twitter. Conturile ruse serveau la rândul lor pentru a promova partidul puterii şi a-i ataca pe detractorii acestuia.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr