duminică

21 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2013

Ministrul Maria Grapini a anunțat, miercuri, anularea obligativității pentru IMM-uri de a plăti TVA la încasare.

”Aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la încasare pentru firmele cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro a creat distorsiuni în piaţă şi a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii”, a declarat ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini.

„Se va renunţa la obligaţia TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro, care a creat distorsiuni în piaţă şi a creat dezavantaje pentru IMM”, a declarat Maria Grapini la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, potrivit MEDIAFAX.


De la intrarea în vigoare a prevederii privind plata TVA la încasare, mediul de afaceri s-a plâns la guvern că prevederea pune multe IMM-uri într-o situație dificilă : marile companii le reziliază contractele.

Și secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu, a declarat în mai multe rânduri că TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro va deveni opţională începând cu 1 ianuarie 2014, întrucât încalcă prevederile legislaţiei europene, iar România riscă declanşarea procedurii de infringement.

Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanţă care prevede eliminarea obligativităţii şi a termenului de 90 de zile.

„La plata TVA la 90 de zile pentru companii cu cifra afaceri sub 500.000 euro, dorim să devină opțional de la 1 ianuarie, pentru că a îngreunat, nu a avut efectul scontat pozitiv”, a declarat recent ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.


Companiile mari s-au plâns de faptul că, din cauza facilității acordate contractorilor lor mici, de la care cumpărau servicii, nu-și mai puteau deduce TVA-ul până când își plăteau facturile către micii contractori.

În urma blocajului, companiile mari au amenințat că renunță la serviciile micilor contractori, ceea ce a determinat și intreprinderile mici să-și dorească să renunțe la facilitatea plății TVA la încasarea facturii, numai că această este obligatorie în prezent.

Pe de altă parte, în primăvara acestui an, Grapini apăra decizia de introducere a TVA la încasare pentru IMM şi afirma că nu există niciun risc din perspectiva legislaţiei europene.

Sistemul TVA la încasare, introdus de la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Firmele obligate să aplice acest sistem sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

TVA la încasare a fost implementat de către actualul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: