sâmbătă

27 aprilie, 2024

5 noiembrie, 2022

Presiunile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg – în vizită la Istanbul, nu au avut efectul scontat, căci președintele turc Recep Tayyip Erdoğan continuă să refuze ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO, pe motiv că acestea ar fi încă îngăduitoare cu dizidenții kurzi.

Jens Stoltenberg i-a spus lui Recep Erdoğan că Suedia și Finlanda și-au respectat angajamentele luate prin memorandumul semnat în iunie, dar președintele turc „a subliniat că ritmul şi momentul procesului de ratificare (…) vor fi determinate de măsurile pe care aceste ţări le au încă de luat” – potrivit unui comunicat al Preşedinţiei turce, citat de AFP și Agerpres.

Turcia și Ungaria sunt singurele state membre NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei și Finlandei la NATO, decisă în mare viteză ca urmare a poziției amenințătoare a Rusiei față de Occident.


Altfel, Jens Stoltenberg a felicitat pe Recep Tayyip Erdoğan şi ţara sa „pentru negocierea trecerii în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră”, ca și „pentru rolul său în medierea schimburilor de prizonieri între Ucraina şi Rusia, precum şi pentru sprijinul său puternic pentru dreptul la apărare al Ucrainei”, spune un comunicat al NATO.

Strategia întortocheată a lui Erdoğan

Insistența cu care Recep Tayyip Erdoğan întârzie aderarea a ridicat semne de întrebare cu privire la strategia politică a președintelui turc, ca și suspiciuni că acesta folosește problema aderării la NATO ca monedă de schimb în relația complexă a Ankarei cu Statele Unite, precum și pentru a-și spori propria popularitate acasă – comentează Politico.

„Este clar că Finlanda și Suedia au respectat (angajamentele) și sunt pregătite pentru un parteneriat pe termen lung cu Turcia. (…) Suedia adoptă o nouă legislație care interzice participarea la organizațiile teroriste, inclusiv PKK, și consolidează instrumentele privind finanțarea terorismului – au loc mai multe extrădări și expulzări, iar restricțiile privind vânzarea de arme către Turcia au încetat”, a spus Jens Stoltenberg într-o conferință de presă cu ministrul de Externe turc Mevlüt Çavuşoğlu.

„Prin urmare este timpul să salutăm Finlanda și Suedia ca membri cu drepturi depline ai NATO”, a conchis șeful NATO. Mevlüt Çavuşoğlu a recunoscut că „s-au îndeplinit într-adevăr anumite etape”, referindu-se mai ales la embargoul livrării de arme către Turcia, dar a insistat ca „măsurile contra terorismului” să fie „concrete”.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: