marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iunie, 2022

Turcia a renunțat la veto privind aderarea Finlandei  și Suediei la Alianța Nord Atlantică, după ce liderii cele două țări candidate au promis Turciei „întregul sprijin împotriva amenințărilor la securitatea sa națională”, ca și ridicarea interdicției privind importurile turce de armament.

De asemenea țările nordice vor face eforturi mai intense pentru procesarea cererilor de extrădare a militanților pe care Turcia îi consideră teroriști sau amenințări la adresa sa, potrivit secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters și Politico.  Cei mai vizați sunt militanții kurzi.

Ceea ce Turcia nu a obținut, totuși, este acceptul SUA de a cumpăra avioane F-16, dar în cadrul summit-ului NATO de la Madrid, președintele turc Recep Tayyip Erdogan va aborda subiectul în întâlnirea cu președintele American Joe Biden.


Pentru ca Finlanda și Suedia să devină membre NATO, mai este nevoie de aprobarea parlamentelor celor 30 de țări participante la alianță.

Rusia a pierdut motivația principală pentru care a pornit războiul

Extinderea NATO până la granițele sale terestre a fost una din motivațiile principale invocate de regimul autocrat al președintelui rus Vladimir Putin pentru a declanșa războiul din Ucraina. Aceasta nu și-a ascuns dorința de a adera la alianță.

Vladimir Putin pare să nu fi luat serios în calcul că Finlanda, care are o graniță de 1.300 de kilometri cu Federația Rusă, și Suedia ar putea să renunțe la neutralitate și să ceară propria lor aderare la NATO, după ce invazia Ucrainei și ororile războiului purtat de Rusia acolo au arătat potențialul amenințător rus.

Prin aderarea celor două țări nordice, NATO capătă  și superioritatea navală în Marea Baltică.


Președintele finlandez Sauli Niinistö și prim-ministrul suedez Magdalena Andersson s-au întâlnit, marți, cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. La reuniune a participat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La finalul întrevederii de aproape patru ore, cei trei miniștri de externe au semnat un „Memorandum de înțelegere” care prevede că: „Turcia va sprijini invitarea Finlandei și Suediei de a adera la NATO, la summit-ul de la Madrid din această săptămână”.

Aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO va face alianţa „mai puternică şi mai sigură. (…) O ştire fantastică”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: