marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iulie, 2022

Turcia va relua explorarea gazelor în largul coastei sale în Marea Mediterană pe 9 august, a anunțat ministerul turc al Energiei. „Nava de foraj turcă Adbulhamid Han va începe o misiune în Mediterana pe 9 august, cu plecare din portul Mersin”, din sudul țării, se arată într-un comunicat.

Comunicatul nu a precizat unde va avea loc exact forajul, dar un oficial turc de top afirma săptămâna trecută, potrivit Euractiv, că Turcia va continua explorarea în apropierea insulei Cipru.

Uniunea Europeană a fost aproape de a sancționa Ankara în 2020 pentru că a intrat în apele teritoriale ale Ciprului în căutare de rezerve noi de gaze naturale.


Turcia își dispută granițele maritime din estul Mediteranei cu Grecia și Cipru, membre UE.

Insula Cipru a fost divizată din 1974, când forțele turce au ocupat partea de nord a insulei ca răspuns la o lovitură de stat militară sponsorizată de junta la putere în Grecia la acea vreme. Treimea de nord este autodeclarată Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) – recunoscută doar de Ankara.

Republica Cipru, membră a UE din 2004, controlează partea de sud a insulei. Oficial, întregul teritoriu al Ciprului este teritoriu UE.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: