marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 mai, 2022

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că discuțiile Turciei de săptămâna trecută cu delegațiile finlandeze și suedeze nu au fost la „nivelul așteptat”, iar Ankara nu poate sprijini aderarea la NATO a țărilor care „sprijină terorismul”, a informat duminică postul de stat TRT Haber, potrivit Reuters.

Turcia s-a opus aderării Suediei și Finlandei la NATO, împiedicând un acord care ar permite o extindere istorică a alianţei, în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. Ultimele comentarii ale lui Erdogan indică faptul că opoziția sa continuă.

„Atâta timp cât Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu siguranță nu putem spune <<DA>> țărilor care susțin intrarea terorismului în NATO”, a spus el reporterilor la întoarcerea dintr-o călătorie în Azerbaidjan.


Două surse au declarat anterior pentru Reuters că discuțiile de miercuri au înregistrat puține progrese și că nu este clar când vor avea loc discuții suplimentare. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianței.

Turcia a contestat aderarea celor două state pe motiv că găzduiesc persoane cu legături cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și pentru că au oprit exporturile de arme către Ankara în 2019.

„Nu sunt cinstiți sau sinceri. Nu putem repeta greșeala făcută în trecut cu privire la țările care îmbrățișează și hrănesc astfel de teroriști în NATO, care este o organizație de securitate”, a spus el.

Erdogan a mai spus că Turcia dorește să vadă încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil, dar că situația devine din ce în ce mai neplăcută pe zi ce trece.


„Luni, voi avea apeluri telefonice atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Vom continua să încurajăm părțile să opereze canale de dialog și diplomație”, a spus el.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: