România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Turcia își retrimite navele de explorare lângă insula grecească Kastellorizo din Mediterana de Est
de Iulian Soare , 12.10.2020
Marina turcă a informat duminică că nava de explorare Oruc Reis va fi în Mediterana de Est “din 12 până în 20 octombrie” într-o zonă maritimă revendicată de Grecia, în care s-a mai aflat în lunile august şi septembrie.
Acțiunea ar putea genera tensiuni suplimentare în relaţia Turciei cu Grecia, transmite Agerpres, care citează AFP.
Oruc Reis va desfăşura activităţi la sud de insula greacă Kastellorizo, conform mesajului transmis de sistemul de avertizare maritimă NAVTEX.
Precedentele incursiuni ale navei Oruc Reis au ridicat tensiunea între Atena și Ankara, Grecia primind sprijinul militar al Franței și al Statelor Unite pentru a face față acestei amenințări, iar insistența Germaniei a făcut Turcia să declare formal că dorește să înceapă negocieri cu Grecia în privința accesului la resurse energetice în Mediterana.
În septembrie, Jens Stoltenberg anunța chiar că Grecia şi Turcia “au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu obiectivul de a rezolva criza în care sunt implicate în Mediterana de Est.
În vară, Turcia a detașat escorte militare care să apere nava de explorare Oruc Reis, care a efectuat explorări în largul insulei elene Kastellorizo, situată la doar 2 km de coasta Turciei, într-o zonă cu potenţial ridicat de zăcăminte de gaze naturale. În plus, Turcia aefectuat exerciții navale de tragere în apele teritoriale ale Ciprului, o altă zonă de interes pentru Ankara din punct de vedere al resurselor naturale.
UE nu a reușit, luna trecută, să adopte o poziție fermă față de atitudinea provocatoare a Turciei în Mediterana.
Grecia revendică controlul asupra apelor ce înconjoară insula Kastellorizo, pretenţie respinsă de Turcia, care insistă că are drepturi mai extinse datorită litoralului său mai lung.
Ankara şi-a desfăşurat acţiunile în Mediterana de Est ignorând apelurile repetate din partea Uniunii Europene şi ale Atenei care i-au cerut să înceteze.
Navei Oruc Reis i se va alătura în următoarea misiune de “sondaj seismic” alte două nave, Ataman şi Cengiz Han, potrivit NAVTEX.