miercuri

7 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iunie, 2018

Autorităţile turce au arestat săptămâna aceasta 324 de membri ai serviciilor de securitate, ei fiind suspectaţi de implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, informează Haaretz.

Marţi,au fost arestați 132 de membri ai serviciilor de securitate, iar miercuri, 192 de angajaţi militari, suspectați de legături cu organizația clericului  Fetullah Gulen, considerat autorul loviturii de stat eșuate din vara lui 2016.


Printre cei arestați se numără 99 de membri ai forțelor aeriene turce, dintre care un general de brigadă în rezervă și 30 de piloți.

Întotal, după 2016 au fost reținute aproximativ 160.000 de persoane, iar alte 150.000 au fost demise din posturile pe care le ocupau în structura statului. Din aceștia, peste 50.000 au fost acuzați oficial și sunt judecați în stare de arest.

Aliații occidentali ai Turciei au criticat dur aceste represiuni, iar Uniunea Europeană a declarat că nu există nicio șansă pentru deschiderea unor noi capitole de negociere pentru aderarea la blocul comunitar.

Liderul regimului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a obținut duminică, din primul tur, un nou mandat de cinci ani. președinte.

Ca urmare a referendumului de anul trecut, el va fi un președinte șef al executivului cu prerogative fără precedent de pe vremea sultanilor:

  • numeşte direct înalţii oficiali, miniştri, vicepreşedinţii
  • poate interveni în sistemul legislativ, având dreptul să dizolve parlamentul
  • poate impune starea de urgenţă
  • numeşte jumătate dintre judecătorii Curţii Constituţionale

Turcia, a doua putere din NATO, este un partener cheie al Uniunii Europene, în câteva domenii importante: securitate, migrație și energie.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: