luni

22 aprilie, 2024

28 iulie, 2016

erdogan obamaTurcia pare decisă să afle dacă președintele american Barack Obama este dispus să riște deteriorarea relațiilor SUA cu unul dintre aliații esențiali ai NATO doar ca să protejeze soarta unui cleric musulman care trăiește în exil în Poconos, Pennsylvania.

Liderii turci, care deja au luat decizia de epurare a propriilor instituții după lovitura de stat eșuată, își intensifică presiunile asupra administrației americane, de la care așteaptă extrădarea lui Fethullah Gulen.

Politico remarcă faptul că, în declarații sau interviuri acordate presei Occidentale, liderii de la Ankara au început să compare puciul eșuat în 15 iulie cu atacurile din septembrie 2001, afirmând că dorința de a-l aduce în fața instanțelor pe Fethullah Gulen este similară cererii pe care SUA au adresat-o Afghanistanului de a-l preda pe Osama bin Laden.


Reacția purtătorilor de cuvânt americani este foarte precaută în condițiile în care la Washington persistă neâncrederea generală că Fethullah Gulen ar fi dirijat complotul din Turcia.

Într-un comentariu făcut săptămâna trecută în Washington Post, care a stârnit foarte probabil indignare la Ankara, directorul Comunității de Informații americane James Clapper a afirmat că nu consideră că Turcia a oferit probe suficiente care să demonstreze o vinovăție a clericului musulman.

”Retorica a atins accente atât de înalte încât este aproape imposibil să se ajungă la un compromis acceptabil de ambele părți”, afirmă Joshua Walker, fost oficial al Departamentului de Stat, acum reprezentant al German Marshall Fund.

“Turcia este, din punct de vedere strategic, prea importantă ca să fie pierdută din cauza lui Gulen. În același timp, SUA nu pot fi văzute că scurt-circuitează propriile  proceduri legale”, afirmă pentru Politico Joshua Walker.

Ce poate face Turcia, ce alternative au SUA


În ciuda faptului că invocă tragedia ”9/11”, Turcia nu are cum să acționeze direct împotriva lui Gulem pe pământ american, dar are la dispoziție alte mijloace să facă ”viața grea” americanilor.

O serie de analiști spun că Turcia ar putea, de exemplu, să reducă accesul americanilor în baza aeriană de la Incirlik, ar putea să acționeze mai intens pentru anihilarea grupărilor kurde din Siria aliate Statelor Unite și ar putea ”ajusta” controlul frontierelor astfel încât să crească din nou fluxul de refugiați spre Europa, dar și numărul jihadiștilor care ajung în Siria.

Turcia nu beneficiază de un prea mare ajutor militar direct al Statelor Unite, dar ca membru vechi al NATO, din 1952, este conectată direct la infrastructura militară americană.

”Pentagonul privește investițiile militare din Turcia ca fiind esențiale”, afirmă Jonathan Schanzer, specialist al Fundației pentru Apărarea Democrației. Opinia acestuia este însă că Armata americană ar trebui să caute alternative: ”Sunt numeroase alternative în regiune în ceea ce privește potențialii aliați cu care am putea colabora pentru deschiderea de baze similare celei de la Incirlik. Sigur, nu se poate face asta peste noapte, dar cred că acesta este momentul în care să căutăm alternative”.

SUA iau măsuri de siguranță

Oficiali ai Statelor Unite au recunoscut că Ankara a trimis documente referitoare la Gulen, dar acestea nu par să echivaleze cu o cerere formală de extrădare. Până în prezent, oficialii americani au evitat să explice clar ce solicită Turcia.

Gulen, care afirmă că se află în fruntea unei mișcări moderate și dedicate binelui public, are numeroși adepți în Turcia. Este posibili ca unii dintre aceștia să fi fost implicați în evenimentele deulate în 15 iulie în Turcia, deși aparent puciul a fost condus de facțiuni militare, armata fiind cunoscută că se situează de partea lui Erdogan.

Furnizarea de dovezi incontestabile care să-l lege pe clericul Gulem de puci, așa cum cer SUA,  ar putea fi o sarcină imposibilă pentru Ankara. Suplimentar, SUA ar putea decide că clericul nu ar avea parte de un proces corect în Turcia.

Pentru a scăpa de problemă, SUA l-ar putea presa pe Fethullah Gulen să își găsească un alt stat ca refugiu.

De remarcat că, pe fondul disputei cu Ankara, SUA au emis în această săptămână un avertisment de călătorie pentru Turcia și au anunțat că permite revenirea voluntară în țară a membrilor familiilor personalului angajat la ambasada din Ankara și la consulatul general din Istambul.

În ultima perioadă, presa turcă, ajunsă sub controlul lui Recep Tayyip Erdogan, a început să scrie că SUA au sprijinit lovitura de stat eșuată. Acuzațiile nedezmințite de oficialii turci au stârnit reacții imediate ale oficialilor americani.

”Cred că lui Erdogan nu îi pasă de fapt dacă americanii îl extrădează pe Gulen, dar îi folosește, atât în plan intern cât și în plan extern, să arate că poate presa Statele Unite”, afirmă Blaise Misztal, director al Bipartisan Policy Center.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: