miercuri

24 aprilie, 2024

3 ianuarie, 2023

De la 1 ianuarie 2023 cei care vizitează Turcia vor fi obligați să achite o taxă suplimentară, transmite Novinite, citată de Agerpres. Astfel, vizitatorii trebuie să plătească o taxă turistică de 2% în hoteluri, moteluri, sate turistice, pensiuni, precum şi pentru circuitele organizate de agenţiile de turism. Introducerea taxei a fost aprobată încă din 2019, însă autoritățile turce nu au aplicată-o până acum, din cauza pandemiei.

Angajaţii misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale cu statut diplomatic nu vor plăti taxa turistică, informează sursa citată.

Reprezentanţii sectorului turismului din Turcia s-au declarat împotriva introducerii taxei, susţinând că ar afecta poziţia competitivă a ţării care, spre deosebire de alte state, nu a perceput până acum o taxă turistică.

(Citiți și: „Străinii cumpără case în Turcia”)


În 2022, autorităţile turce aveau ca obiectiv atragerea a 47 milioane de turişti şi obţinerea de venituri de 37 miliarde de dolari.

În 2021, veniturile din turism s-au dublat la aproape 25 miliarde de dolari, dar sub nivelul de 34,5 miliarde de dolari înregistrat în 2019, când 45,1 milioane de turişti străini au venit în Turcia.

Turcia, principala destinație de vacanță pentru români

Conform datelor TURSAB (Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Turcia), românii se află în top zece turiști străini care au ajuns în Turcia în perioada 2019 – 2022.

De exemplu, doar în primele șapte luni din 2019 peste 420.000 de români au vizitat Antalya și celelalte destinații din Turcia. În anii cu pandemie, numărul turiștilor străini care au vizitat Turcia a scăzut considerabil, dar a revenit pe creștere odată cu vara anului 2021, după ridicarea restricțiilor.


Astfel că în 2021, aproape 500.000 de români şi-au petrecut vacanţa în Turcia.

Agențiile de turism și companiile aeriene au încurajat turiștii români să viziteze Turcia prin introducerea zborurilor charter din aproape fiecare aeroport din România către Antalya, una dintre cele mai cunoscute destinații din Turcia.

Totuși, din vara anului 2021, Turcia a fost aleasă și pentru vacanțele de tip city-break, Istanbulul fiind în topul preferințelor, pentru sejururile de cel puțin 7 zile în resorturile de lux de pe litoralul turcesc, cunoscute pentru serviciile de tip all-inclusive.

Totodată, agențiile de turism au promovat și circuite prin Cappadocia, Pamukkale și Kusadasi.

Agențiile de turism din România mizează pe creștere în 2023

Contactat de CursdeGuvernare, Alin Burcea, CEO -ul și proprietarul agenției Paralela 45, ne-a precizat că noua taxa aplicată de Turcia nu va avea influențe majore asupra turiștilor români și că se așteaptă la o creștere de cel puțin 25% la contractarea vacanțelor având ca destinație principalele zone din Turcia.

„Ne așteptăm la o creștere de 25% în acest an. Am introdus chartere noi din Constanța, Brașov și Satu Mare”, ne-a precizat Alin Burcea.

Potrivit acestuia, chiar dacă prețurile au mai urcat în ultimele luni, românii vor continua să aleagă Turcia ca destinație de vacanță.

Paralela 45 şi Christian Tour sunt printre agenţiile de turism care operează zboruri charter către Antalya, însă există şi diverse circuite pe care agenţiile locale le organizează în mai multe destinaţii din Turcia.

Spre exemplu, Eximtur are în ofertă Antalya, Bodrum-Marmaris-Kusadasi și Istanbul.

„Până în prezent cele mai multe cereri le avem pentru Antalya. Principala destinație externă, din punct de vedere al volumului de vânzări, va rămâne, în acest an, tot Turcia”, ne-a declarat Lucia Morariu, fondatoarea și proprietara agenției de turism Eximtur.

Potrivit Luciei Morariu, cei mai mulți români aleg să-și petreacă vacanța în Grecia din punct de vedere al destinațiilor externe, mulți dintre aceștia preferând vacanța pe cont propriu și cu mașina personală.

Însă din punct de vedere al vânzărilor agențiilor de turism, Turcia este cea mai cautată destinație externă a românilor. „Aici (Turcia – n.r.) avem cea mai bună ofertă din punct de vedere calitate/preț, mai ales la vacanțele all inclusive”.

Vacanța în Turcia – mai scumpă din cauza inflației ridicate

În ceea ce privește o eventuală majorare a prețurilor față de anii trecuți, Lucia Morariu susține că la vacanțele contracte deja noua taxă introdusă de la 1 ianuarie nu va influența costul.

„Creșterea prețurilor depinde de mai mulți factori, iar inflația ridicată ar putea fi principala cauză”, ne-a explicat Lucia Morariu.

De exemplu, în luna noiembrie Turcia a anunțat o inflație anuală de 85% în octombrie 2022 față de aceeași lună din 2021, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

Analiştii intervievaţi de Reuters estimau o rată a inflaţiei de 70,25% la finalul anului trecut, în timp ce Banca Centrală a Turciei anticipa un nivel de 65,2%. 

Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

„Dacă prețurile din Turcia își continuă tendința de creștere, am putea asista în acest an la revenirea Spaniei printre preferințele românilor din punct de vedere al vacanței”, consideră Lucia Morariu.

Și Christian Tour estimează pentru 2023 o creștere a numărului de români care vor opta pentru Turcia ca destinație de vacanță.

„Dacă anul trecut peste 60.000 de turiști români au ales ofertele noastre având ca destinație Turcia, anul acesta ne așteptăm la o creștere de peste 15%, adică aporoximativ 70.000”, ne-a precizat Marius Berca, manager operațional în cadrul agenției Christian Tour.

Potrivit acestuia, prețurile pentru un sejur de 7 zile în Antalya pornește de la 395 de euro și ajunge la peste 2.000de euro în perioada iulie-august și în funcție de celelalte caracteristici: hotel de 4 sau 5 stele, all-inclusive sau ultra all-inclusive.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: