miercuri

4 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 august, 2022

Cel mai puțin probabil scenariu dintre cele prevăzute de Atena privind activitatea de explorare a navei de foraj Abdulhamid Han a fost anunțat marți de președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, din portul Mersin.

Președintele Erdogan a anunțat, scrie Ekathimerini, desfășurarea platformei de foraj plutitoare într-o zonă situată la 29 de mile marine de Gazipașa, în esență la limita Golfului Antalya, dar în interiorul platoului continental turc.

Zona selectată pentru deplasare arată dorința Turciei de a menține liniștea în estul Mediteranei, în ciuda spectacolului organizat marți în portul Mersin și a exceselor retorice ale președintelui Erdogan.


Pe baza Navtex-ului (sistem prin intermediul căruia sunt transmise informații legate de ruta unei nave- n. red.) notificat aproape imediat, Abdulhamid Han, o navă de ultimă generație operat de Turkish Petroleum Corporation (TPAO), se va deplasa în această zonă până pe 7 octombrie.

Potrivit unor estimări ale Atenei, până la sfârșitul lunii septembrie va exista o imagine relativ precisă a situației din zona țintă, unde Abdulhamid Khan va explora zăcăminte de gaz. În octombrie, TPAO va decide dacă extinde operațiunea sau continuă în alte zone.

La Atena se crede că poziția lui Erdogan a fost influențată de inițiativele diplomatice intense din ultima perioadă. Mesajele care au ajuns la Atena de la Washington și Berlin au contribuit la moderarea ambițiilor strategice ale lui Recep Tayyip Erdogan.

Cel puțin din partea Washingtonului, presiunea asupra Ankarei în perioada anterioară a fost intensă și în direcția necesității de a menține unitatea NATO într-un moment în care credibilitatea Alianței este pusă la încercare, pe fondul războiului din Ucraina.


Cu toate acestea, în Atena nu există un sentiment de mulțumire, având în vedere caracteristicile pe termen lung ale politicii externe a Turciei. Președintele Erdogan anunța marți că, după octombrie, Abdulhamid Han va continua forajul în altă zonă a Mediteranei.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: