sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 august, 2020

Grecia a cerut marți convocarea unui summit de urgenţă al UE cu privire la Turcia, a anunţat biroul premierului Kyriakos Mitsotakis ca reacție la trimiterea de către Ankara a unei nave turce de explorare în căutare de hidrocarburi în apropierea Ciprului.

Nava Oruç Reis, specializată în prospecțiuni și deținută de Directoratul General pentru Resurse Minerale al Turciei, a ajuns în zona disputată, scrie Politico, după ce guvernul Turciei a anunțat luni că a autorizat noi prospecțiuni între 10 și 23 august.

Atena a acuzat Ankara că „ameninţă pacea” în Mediterana orientală, apreciind că prezenţa în această zonă maritimă a navei Oruç Reis constituie o „nouă escaladare gravă” şi „demonstrează rolul destabilizator” al Turciei. Grecia „nu va accepta niciun şantaj” şi „îşi va apăra suveranitatea şi drepturile suverane”, a precizat MAE grec, după o reuniune a şefilor forţelor armate convocată de urgenţă.


Marina greacă a localizat marţi Oruç Reis la sud-est de insula Creta: aceasta este escortată de o flotilă de război turcă formată din 5 nave.

Turcia a precizat că nava sa seismică va proceda la forări între 10 şi 23 august într-o zonă situată între Creta, în sudul Greciei, şi Cipru, în largul oraşului turc Antalya. Navele de cercetare seismică au misiunea de a localiza eventuale zăcăminte submarine de hidrocarburi.

„Această situaţie trebuie rezolvată într-un spirit de solidaritate între aliaţi şi în acord cu legislaţia internaţională”, a scris pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat duminică mişcări „extrem de îngrijorătoare” ale marinei turce în Mediterana, după semnarea unui acord maritim între Egipt şi Grecia.


Acest acord vizează delimitarea frontierelor maritime între cele două ţări şi pare un răspuns direct la un acord similar încheiat în noiembrie trecut între Turcia şi guvernul oficial libian, cu sediul la Tripoli.

Pactul turco-libian, în baza căruia spaţiul maritim al Turciei este lărgit considerabil, a suscitat indignarea majorităţii statelor situate în estul Mediteranei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: