sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 iunie, 2016

turc
Erol Onderoglu, angajat de 20 de ani al organizației Reporteri fără Frontiere

Un tribunal din Turcia a aprobat luni arestarea a trei persoane în baza unor acuzații de ”propagandă în favoarea terorismului”. Potrivit BBC, cei 3 arestați sunt Erol Onderoglu, reprezentant în Turcia al organizației Reporteri fără Frontiere, jurnalistul Ahmet Nesin și universitarul Sebnem Korur Fincanci.

Comentând decizia instanței, un comunicat al Reporteri fără Frontiere deplânge ”nivelul nemaiîntâlnit de jos al libertății presei din Turcia”.

Cele 3 arestări decise de instanța turcă au loc pe fondul unor presiuni constante ale UE la adresa Ankarei, căreia i se solicită încetarea persecuțiilor la adresa presei și mediului academic.


În sarcina celor 3 persoane puse sub acuzare instanța a reținut participarea acestora la o mișcare de susținere a publicației pro-kurde Ozgur Gundem. Presa turcă a scris că cele 3 persoane au lucrat câte o zi ca editori ai publicației.

”Este o nouă zi neagră pentru libertatea presei din Turcia”, a afirmat Johann Bihr, responsabil pentru Estul Europei și Asia al reporteri fără Frontiere.

Potrivit BBC, Erol Onderoglu a fost arestat din cauză că a lucrat la trei articole publicate în Ozgur Gundem, care tratau operațiunile militare desfășurate de Turcia în zona de sud-est a țării, acolo unde populația majoritară este de origine kurdă.

Johann Bihr a mai afirmat că Erol Onderoglu, care a lucrează pentru organizația sa de 20 de ani, este ”o victimă a abuzurilor pe care le-a denunțat permanent”.


Universitarul Sebnem Korur Financi este copreședinta Fundației Pentru Drepturile Omului din Turcia, iar Ahmet Nesin este un ziarist cunoscut.

Reporteri fără Frontiere a plasat Turcia pe locul 151 din 180 în ultimul Index al Libertății de Exprimare.

presaActiviști în domeniul libertății presei au avertizat constant că libertatea de expresie este constant restrânsă în Turcia.

În mai, un tribunal a condamnat la închisoare doi jurnaliști proeminenți care au fost acuzați de dezvăluirea de secrete de stat într-un caz deosebit de contestat în plan internațional.

Can Dundar și Erdem Gul, angajați ai publicației Cumhuriyet, au scris că Turcia derulează operațiuni de înarmare a rebelilor din Siria care luptă împotriva guvernului Assad.

Organizații media din Turcia afirmă că peste 30 de ziariști sunt în prezent încarcerați, cei mai mulți fiind de origine kurdă.

O serie de jurnaliști străini au fost de asemenea arestați și ulterior deportați pentru articole considerate ofensatoare de către puterea de la Ankara.

UE insistă ca Turcia să își modifice legislația anti-teroristă, făcând din aceasta una dintre condițiile esențiale pentru relaxarea regimului de vize aplicat cetățenilor turci.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: