joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 februarie, 2019

Ministrul Justiţiei vrea să stabilească prin ordonanţă de urgenţă procedura de desemnare a procurorului european din partea României, aşa că a transmis un proiect la Consiliul Superior al Magistraturii, anunță Digi 24. Documentul prevede că ministrul Justiţiei face lista de propuneri.

Procedura nu se referă la şefia acestei noi structuri europene, ci la reprezentantul național în colegiul Parchetului european.

Favorită ca să preia conducerea structurii este Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA. Candidaturile la funcția de procuror șef european sunt independente, adică nu sunt propuse de statele membre, iar alegerea va fi făcută în baza unor criterii de selecție stabilite de Bruxelles.


Până la finalul lunii martie, România trebuie să trimită Consiliului Uniunii trei propuneri pentru reprezentantul său în colegiul Parchetului European, al cărui rol este combaterea fraudelor cu fonduri europene, iar consiliul va alege un nume.

Potrivit Digi 24, din documentul trimis spre avizare CSM reiese că o comisie de selecție va fi desemnată de ministrul justiției și va avea patru membri pe lângă cel care o va conduce (Tudorel Toader). Din această comisie de selecție ar urma să facă parte un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general al României, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestei structuri, și doi specialiști în cooperare internațională în materie penală, care la rândul lor vor fi propuși de ministrul justiției, Tudorel Toader.

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, orice procuror sau judecător cu cel puţin 15 ani experienţă şi grad profesional maxim îşi poate depune candidatura, însă este importantă şi experienţa în combaterea fraudelor cu bani europeni.  După un interviu, care va fi public, ministrul selectează trei nume, din care Consiliul Uniunii va desemna procurorul european din partea României.

După o procedură similară, tot ministrul Justiţiei va face propunerile pentru funcţiile de procurori europeni delegaţi, cei care rămân în ţară şi lucrează efectiv în dosarele de fraudă cu fonduri europene cu prejudicii mari sau în care sunt implicaţi cetăţeni sau firme din mai multe state.


Acest proiect de OUG vine în contextul în care la finalul anului trecut, Ministerul Justiției a organizat o serie de dezbateri publice, pe un proiect de lege similar, care însă nu a mai ajuns în plenul Parlamentului pentru a fi discutat.

Procurorul european din fiecare stat european face parte din conducerea instituției, care va fi asigurată de un procuror european-șef.

Pentru acest post au rămas în cursă trei persoane, dar semnalele europene sunt că preferată este Laura Codruța Kovesi. Ea a fost pusă sub acuzare, vineri, în România, de către Secția specială pentru investigarea magistraților, în urma unui denunț al lui Sebastian Ghiță, fugit în Serbia după o condamnare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: