luni

22 aprilie, 2024

7 martie, 2019

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare cunoscutei publicații financiare Financial Times în care spune că ”nu are nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi”, dar ea nu ar trebui numită în funcția de procuror european. Materialul, citat de HotNews, este intitulat ”Coerciția folosită în campania anticorupție românească”.

”Nu am nimic personal contra Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați la poziția de procuror-șef în noua instituție a Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut – de la judecători, procurori și alte surse credibile – ea nu ar trebui numită în această poziție de o importanță vitală”, scrie Toader în Financial Times.

Mesajul ministrului Jusției vine în condițiile în care joi, la Bruxelles, are loc Conferința președinților, formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice, care vor atabili echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care candidează Laura Codruța Kovesi. Tot joi, Kovesi este chemată la audieri la secția de anchetare a magistraților în dosarul în care este urmărită penal după un denunț al lui Sebastian Ghiță.


”Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că agenția anti-corupție pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”, susține Toader.

Tudorel Toader invocă, în scrisoare, și faptul că Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor, s-a declarat ”șocată” de aceste lucruri. Amintim că UNJR este contestată de majoritatea magistraților, care spun că nu îi reprezintă. Restul asociațiilor de procurori și judecători s-au declarat în repetate rânduri contra modificărilor realizate în domeniul justiției de actuala guvernare.

”Judecătorii care au analizat dosarele demarate de DNA au găsit stenograme modificate, probe falsificate, denunțuri false făcute de martori și probe ascunse intenționat față de acuzați. Asta nu este justiție. Instituția Procurorului European trebui să-i caute cu insistență pe cei vinovați, dar nu prin sacrificarea drepturilor omului și a procedurilor normale”, încheie oficialul român materialul publicat în FT.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: