duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 aprilie, 2019

Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, combate de câteva zile acuzațiile aduse la adresa sa de lideri ai PSD, care afirmă că ministrul a blocat implementarea programului de guvernare întârziind să dea avize unor importante proiecte de lege.

Într-o postare pe Facebook apărută marți, Tudorel Toader îl contrazice pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care spunea duminică, la Târgu Jiu, că Ministerul Justiției a încetinit traseul proiectului pentru o OUG privind achizițiile, refuzând avizarea acesteia.

Răspunsul lui Tudorel Toader, postat pe Facebook:


Altă simplă precizare! Despre ”ordonanţa pe achiziţii”. MJ avizează, sub aspectele de legalitate, proiectele de acte normative iniţiate de către alte ministere. MJ nu iniţiază şi nu elaborează proiecte de acte normative în locul altor ministere.

În evidențele MJ nu figurează un proiect trimis spre AVIZARE conform dispozițiilor art. 20 alin. (7) din HG 561/2009, referitor la ”ordonanţa pe achiziţii”. În faza prealabilă, de consultare interinstituțională, MJ a transmis o serie de propuneri si observații, referitoare la un proiect OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative printre care și legislația din domeniul achizițiilor publice.

Prin adresa MJ nu a fost solicitat avizul CSAT, s-a făcut referire la analizarea oportunității solicitării acestuia, în condițiile în care se punea în discuție posibilitatea construirii unor obiective.

Luând în considerare intervențiile asupra unor acte normative care transpun directive ale Uniunii Europene (art. II – V din proiect), în temeiul art. 2 pct. 37 din H.G. nr. 16/2017, a fost menționată necesitatea obținerii avizului Ministerului Afacerilor Externe și a Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene.


Mai mulți lideri PSD l-au atacat pe Tudorel Toader în ultimele săptămâni. Liviu Dragnea consideră că Toader i-a „păcălit” cu promisiunea emiterii de ordonanțe de modificare a Codurilor penale, tergiversând aceste modificări legislative, motiv pentru care i-au retras sprijinul politic și i-au cerut demisia.

(Citiți și:Au suspendat și Legea Responsabilității Fiscal Bugetare”)

Liviu Dragnea a mai declarat, după decizia CEx de a-l scoate din echipa executivă pe Tudorel Toader, că ministerul are multe restanțe în ceea ce privește avizele pe acte normative de guvern.

Tudorel Toader a reacționat sâmbătă:

O simpla si prima clarificare !

MJ nu a blocat si nici nu a intarziat procedura de avizare si de adoptare a actelor normative.
Multumiri tuturor colegilor din MJ care au facut posibil ca durata medie a avizarii unui proiect normativ, calculata de la inregistrarea si pana la iesirea din minister, sa nu dureze mai mult de 2, 5, maxim 3 zile.
Felicit pe toti colegii din minister care, in procesul de avizare a proiectelor de acte normative, au facut dovada unei depline responsabilitati si a unui inalt profesionalism.
In acest sens, luni voi publica si situatia statistica !

PS: nu voi mai ramane in stare de pasivitate fata de multele dezinformari !

Duminică, ministrul a revenit cu ”O simpla intrebare!”

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Recunoaste cineva faptul ca proiectele de acte normative erau aduse, uneori, spre avizare cu cateva ore inaintea sedintei de Guvern, ca apoi sa evoce o anumita intarziere de la MJ ?

PS: Adevarat este si faptul ca uneori se ” intampla” exact invers- mai intai se evoca intarzaierea la MJ, dupa care se aducea proiectul de act normativ spre avizare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: