luni

6 mai, 2024

4 august, 2023

Donald Trump a pledat joi ”nevinovat”, la un tribunal federal din Washington, în dosarul în care a fost inculpat de conspiraţie în vederea răsturnării rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2020.

„Nevinovat”, a spus miliardarul republican în sala de judecată, după ce l-a ascultat cu atenţie pe judecătorul federal din Washington care a prezentat acuzaţiile şi pedepsele maxime cu închisoarea pe care le riscă, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Fostul preşedinte american a deplâns o „zi foarte tristă” pentru Statele Unite. Urmărit de justiţia federală pentru că a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, miliardarul republican a afirmat că este persecutat ca „opozant politic”.


Trump a fost acuzat de patru capete de acuzare pentru presupusa sa încercare de a întoarce în favoarea sa rezultatul alegerilor din 2020, care a culminat cu atacul asupra Capitoliului comis de susţinătorii săi: conspiraţie pentru înşelăciune, conspiraţie pentru obstrucţionarea unei proceduri oficiale, obstrucţionare sau tentativă de obstrucţionare a unei proceduri oficiale şi conspiraţie împotriva drepturilor.

Procurorul special John Smith a optat pentru eliminarea unei acuzații importante, aceea de incitare la violență. El a ales această varinată foarte sigură, întrucâr dorește, așa cum a și cerut judecătorului federal, un proces rapid, care să se finalizeze înaintea alegerilor de anul viitor.

Conform Constituției SUA, un condamnat poate participa la alegeri, astfel încât eventuala sentință defavorabilă în acest caz considerat bine pregătit nu îl va împiedica să ajungă președinte, poziție din care poate aranja propria grațiere.

Această punere sub acuzare se adaugă altor două cu care s-a confruntat fostul preşedinte în ultimele luni.


O viitoare audiere pentru a stabili data procesului a fost stabilită pentru 28 august şi se va desfăşura sub autoritatea judecătorului federal Tanya Chutkan, care va prezida dezbaterile în cadrul procesului. 

În acest caz. martorul principal va fi Mike Pence, fostul vicepreședinte din mandatul lui Donald Trump.

Acuzațiile din rechizitoriu

„La mai bine de două luni de la ziua alegerilor din 3 noiembrie 2020, inculpatul a răspândit minciuni potrivit cărora ar fi existat o fraudă care să determine rezultatul alegerilor şi că el ar fi câştigat de fapt”, se arată în rechizitoriu.

” Aceste afirmaţii au fost false, iar acuzatul ştia că sunt false, dar acuzatul le-a difuzat oricum – pentru a face ca afirmaţiile sale false cu bună ştiinţă să pară legitime, pentru a crea o atmosferă intensă de neîncredere şi furie şi pentru a eroda încrederea publicului în administrarea alegerilor”, se mai arată în document.

Complotul pentru a anula alegerile din 2020 a spulberat normele prezidenţiale şi a culminat cu un atac fizic de neconceput la Capitoliul SUA, la 6 ianuarie 2021, când Congresul s-a reunit pentru a certifica victoria preşedintelui Joe Biden.

Chiar şi înainte de asta, Trump s-a angajat într-o campanie de presiune fără precedent faţă de lucrătorii electorali şi legislatorii statelor, faţă de oficialii Departamentului de Justiţie şi chiar faţă de propriul său vicepreşedinte pentru a-i convinge să anuleze rezultatele din 2020.

Smith a declarat reporterilor că va solicita un „proces rapid” şi a încurajat membrii publicului să citească actul de acuzare.

„Atacul din capitala naţiunii noastre, din 6 ianuarie 2021, a fost un atac fără precedent asupra sediului democraţiei americane şi, aşa cum este descris în rechizitoriu, a fost alimentat de minciuni”, a declarat Smith într-o scurtă declaraţie.

„Minciuni ale acuzatului care au vizat obstrucţionarea funcţiei fundamentale a procesului de colectare, numărare şi certificare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de către guvernul naţiunii americane”, a mai adăugat el.  

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: