luni

12 august, 2024

5 aprilie, 2023

Fostul președinte Donald Trump s-a prezentat marți în sala de judecată din Manhattan, unde a pledat nevinovat pentru 34 de capete de acuzare.

Teoretic reținut înainte de proces, Donald Trump a plecat totuși acasă după ce i s-au citit acuzațiile, fără ca instanța să precizeze public dacă a stabilit o cauțiune sau ce sumă a plătit acuzatul pentru a fi judecat în libertate.

Mai jos, patru concluzii pe care Washington Post le trage din rechizitoriu și din acuzare.

Cele 34 de acuzații se concentrează pe modul în care au fost înregistrate plățile către avocatul Michael Cohen – la 34 de momente diferite


Rechizitoriul se concentrează pe eforturile făcute în 2016 de a îngropa o poveste privind o relație extraconjugală între Donald Trump și actrița de film pentru adulți Stormy Daniels. Rezolvarea problemei a implicat o plată de 130.000 de dolari către Daniels, făcută de Michael Cohen, pe atunci avocatul lui Trump.

Biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a detaliat cazul. Avocatul Cohen, spune procuratura, a convenit, în consultare cu Donald Trump și cu directorul financiar al Organizației Trump, Allen Weisselberg, că ar trebui să primească 420.000 de dolari. Această sumă includea plata inițială de 130.000 dolari către Stormy Daniels, dar și impozitul pe venit federal pe care avocatul trebuia să îl achite după creșterea oficială a venitului.

Potrivit procurorilor, acest total ar fi fost înregistrat în extrase de cont bancar, fiind acceptat de Donald Trump însuși într-o întâlnire cu Cohen din Biroul Oval. Suma a fost apoi plătită printr-o serie de cecuri lunare, înregistrate de Organizația Trump ca fiind plata unor servicii juridice prestate de avocatul Cohen.

Au fost 11 plăți lunare, din februarie 2017 până în decembrie 2017. Fiecare plată a fost însoțită de un cec înregistrat în contabilitate ca plată de onorariu, în ciuda faptului că nu există un contract semnat pentru servicii avocațiale.

Contravenție ridicată la rang de infracțiune


Falsificarea înregistrărilor contabile constituie o contravenție în SUA. Dacă, totuși, falsificarea este menită să acopere vreo altă faptă criminală, aceasta poate deveni infracțiune. Asta pretinde procurorul Bragg că s-a întâmplat.

Aici contează detaliile plăților.

Procurorii subliniază modul în care avocatul Michael Cohen și David Pecker, fostul CEO al American Media, Inc. (AMI), ar fi colaborat cu Trump pentru a mușamaliza diverse scandaluri care ar fi putut influența negativ imaginea lui Donald Trump sau șansele sale de a ajunge președinte.

Cazul Stormy Daniels nu este singular, iar plăți similare au fost făcute și pentru fostul model Playboy Karen McDougal (care a primit o plată de 150.000 de dolari de la AMI, editorul National Enquirer) și o plată de 30.000 de dolari făcută de AMI către un portar de la Trump Tower (poveste dezvăluită de New Yorker în 2018).

În teorie, faptul că o companie precum AMI plătește pentru a deține exclusivitate asupra unor subiecte nu constituie nimic ilegal, după cum nimic ilegal nu se întâmplă dacă respectiva companie păstrează secretă respectiva poveste. Dar plățile în sine, susține procuratura, au încălcat legea în acest caz.

Procurorul Alvin Bragg a explicat într-o conferință de presă, marți după-amiază.

„Vorbim în primul rând de legea electorală a statului New York, care incriminează conspirația pentru promovarea unei candidaturi prin mijloace ilegale. Am remarcat, de asemenea, că plățile depășesc plafonul legii electorale federale privind limitele contribuțiilor.”

Acuzația de principiu se bazează pe prevederea legală potrivit căreia este ilegal să conspiri ”pentru a promova sau a preveni alegerea oricărei persoane într-o funcție publică prin mijloace ilegale”.

Apoi, dacă plățile erau menite să împiedice apariția unor povești negative înainte de alegerile din 2016, atunci plățile sunt cheltuieli politice. Și dacă au fost cheltuieli politice ale unui candidat sau unui agent al campaniei candidatului, acestea sunt supuse unor limite valorice și cerințe de raportare. Aceste plăți, evident, nu au fost raportate.

Procurorii susțin că dețin dovezi că Donald Trump știa că plățile influențau alegerile

Procuratura va încerca deci să arate că plățile aveau ca scop influențarea alegerilor.

Nu au existat până acum acuzații de acest gen împotriva lui Donald Trump și nu au fost prezentate dovezi care să demonstreze că Trump știa că scopul plăților era să-și crească șansele de a fi ales președinte în 2016.

Procuratura lasă însă să se înțeleagă că are acum asemenea dovezi.

Acestea sunt legate de David Pecker și de AMI. CEO-ul AMI i-a contactat pe Trump și pe Cohen prezentându-le disponibilitatea lui de a cumpăra și îngropa povești negative. Procurorii spun că Donald Trump a recunoscut eforturile lui Pecker.

„Între ziua alegerilor și ziua inaugurării, în perioada de tranziție a pârâtului la rolul său de președinte, pârâtul s-a întâlnit în privat cu CEO-ul AMI în Trump Tower din Manhattan. Pârâtul a mulțumit CEO-ului AMI pentru că s-a ocupat de poveștile negative și l-a invitat pe CEO-ul AMI la Inaugurare. În vara anului 2017, inculpatul l-a invitat pe directorul general al AMI la Casa Albă la o cină pentru a-i mulțumi pentru ajutorul acordat în timpul campaniei.”

Aceste dezvăluiri vin probabil de la însuși Pecker, care a depus mărturie în fața marelui juriu care l-a pus sub acuzare pe Trump.

Trump a fost avertizat, degeaba, să nu comenteze public procesul

La momentul punerii sub acuzare, judecătorul Curții Supreme din New York Juan Merchan a discutat retorica publică a lui Trump despre caz, care a inclus deja denigrarea acuzațiilor penale formulate de procurori.

„Vă rugăm să vă abțineți de la a face declarații care ar putea incita la violență sau tulburări civile…”, a cerut judecătorul Merchan.

Nu a fost instituit niciun ordin de interdicție la adresa lui Trump, dar există un precedent relevant din cercul fostului președinte. În 2019, un judecător federal i-a interzis lui Roger Stone, apropiat de Trump, accesul la rețelele de socializare, după ce a postat atacuri incendiare în timp ce era judecat.

Este posibil să apară un asemenea ordin și la adresa lui Trump: plecat din sala de judecată, el a organizat spre seară o conferință la casa sa din Florida.

”Este o insultă la adresa ţării noastre, lumea râde deja de noi”, ”sistemul nostru de justiţie a devenit neleguit” – sunt câteva din frazele rostite de Donald Trump, care a avut grijă să-l invoce din nou şi pe miliardarul filantrop George Soros, unul din personajele preferate ale conspiraţioniştilor.

”Acest caz n-ar fi existat dacă nu erau alegerile din 2024”, a acuzat Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat în 2024. „Acum, există o interferenţă electorală masivă la o scară nemaiîntâlnită până acum”, a afirmat el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: