vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 martie, 2018

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a cerut Corpului de control să efectueze o investigaţie la Centrala Nucleară de la Cernavodă, ca urmare a avariilor produse în ultimele zile la acest obiectiv, au precizat joi pentru Agerpres surse guvernamentale.

*

Nuclearelectrica a anunțat joi că Unitatea 2 a CNE Cernavoda ”s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National în dimineața zilei de 29 martie 2018, ca urmare a apariției unei disfunctionalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei”.


Este a treia avarie produsă într-un interval de patru zile: pe 25 martie compania anunța că Unitatea 2 a funcționat în parametrii scăzuți pentru a permite schimbarea unui rulment la o pompă. În aceeași zi (25 martie), probleme a avut și Unitatea 1, care a fost oprită controlat din cauza unui ”defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei.”

Comunicatul emis joi de către Nuclearelectrica asigură: ”Specialistii investigheaza cauza si vor efectua lucrarile necesare de remediere in conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice in astfel de situatii.

Nu exista o legatura cauzala intre reducerea de putere a Unitatii 2 din data de 25 martie 2018 si deconectarea automata a reactorului de astazi, 29 martie 2018. Deconectarea automata a reactorului de la SEN este prevazuta si realizata prin sisteme de protectie prevazute in proiect in anumite situatii,  asadar reprezinta un comportament conservativ, procedurat fara impact asupra securitatii nucleare.

Deconectarea automata a reactorului de la SEN si lucrarile de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populatiei si mediului inconjurator, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleara si procedurilor aplicabile.”


Raportul administratorilor societății pentru anul 2017 sublinia: ”Pe termen mediu și lung este necesar că SNN să își conserve sursele de finanțare în vederea implementării unor proiecte semnificative de investiții”.

Potrivit aceluiași raport, planul de investiții pe 2017, care vizează inclusiv retehnologizarea Unității 1, a cărei durată de viață se apropie de final, a fost îndeplinit în proporție de 27,6%.

Guvernul Tudose a obligat companiile de stat, tot în 2017, să distibuie în dividende cel puțin 90% din profit.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: