Procurorii germani i-au acuzat pe foști și actuali șefi ai grupului auto Volkswagen AG de manipularea bursei în privința scandalului emisiilor (Dieselgate), care a izbucnit în septembrie 2015, potrivit Agerpres.
Directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, fostul director general Martin Winterkorn și președintele Hans Dieter Poetsch sunt acuzați că în mod intenționat nu i-au infirmat la timp pe investitori de impactul financiar al scandalului.
Din acest motiv, ei au influențat în mod necorespunzător prețul acțiunilor companiei, a precizat Procuratura din Braunschweig.
Avocatul lui Diess susține că directorul general nu ar fi putut anticipa turbulențele de pe piețele financiare și și-a efectuat în continuare atribuțiile.
Winterkorn a demisionat la câteva zile după izbucnirea scandalului. În 2017, el le-a declarat autorităților că nu a știut mai devreme de manipularea emisiilor.
După ce oficialii VW au recunoscut falsificarea rezultatele testelor antipoluare, acțiunile grupului german au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu până la 37%.
Dacă investitorii ar fi știut din timp de manipularea emisiilor, ei ar fi putut să-și vândă mai devreme acțiunile sau nu ar fi făcut achiziții, au argumentat reclamanții.
Pe plan global, Volkswagen a plătit pentru implicarea în scandalul emisiilor aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 de miliarde de dolari). În mai, compania a anunțat că a pus deoparte încă un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru cheltuieli juridice.
Investitorii au pierdut milioane de euro în septembrie 2015, când Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.