duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 septembrie, 2012

Companiile PCC, Chimcomplex, AISA Invest şi Dan Diaconescu au depus oferte pentru privatizarea Oltchim.

Privatizarea se va face în procedură de licitaţie cu oferte în plic urmată, eventual urmată de licitaţie cu strigare la sediul Oficiului Participaţiilor Statului în Industrie (OPSPI), vineri, la ora 12.00.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că nu exclude nefinalizarea procedurii de privatizare a Oltchim.


”Nu exclud nici varianta în care să nu fie finalizată procedura. Ne pregătim pentru ambele variante. În funcţie de rezultatul de mâine, putem şti dacă trecem la procedura de preluare practic de către noul acţionar sau dacă trecem la o nouă procedură de administrare specială”, a spus Victor Ponta, joi.

Cine sunt ofertanţii:

  • PCC SE, cu sediul la Duisburg, Germania, s-a înfiinţat în anul 1993, sub numele de Petro Carbo Chem Rohstoffhandelsgesellschaft mbH (PCC GmbH) şi are ca obiecte de activitate energia, industria chimică şi logistica. Potrivit site-ului oficial al companiei, a ajuns la vânzări de 620 de milioane de euro. În România, deţine pachetul majoritar de acţiuni la SC Euro Urethanke SRL, Râmnicu Vâlcea şi 18,3% din Oltchim. Cele mai multe afaceri le are în Polonia, dar se întind şi în Germania, Cehia, SUA, Rusia.
  • Chimcomplex Bozeşti a fost înfiinţată în perioada comunistă, în 1954, însă din 2003 a fost achiziţionat de firma privată Serviciile Comerciale Române (SCR). Potrivit site-ului SCR, Chimcomplex a ajuns în 2011 la o cifră de afaceri de 134 de milioane de lei.
  • AISA Invest SA este o firmă de consultanţă înfiinţată în anul 1998, care administrează SCR SA, grupul care deţine Chimcomplex, un alt ofertant al Oltchim.
  • Dan Diaconescu avea în anul 2011 o avere estimată la circa 26 de milioane de euro de revista capital şi 8-9 milioane de euro, potrivit revistei Forbes România. Jurnalist din 1990, Diaconescu deţine în prezent posturile OTV şi DDTV şi a înfiinţat Partidul Poporului-Dan Diaconescu. El a susţinut că are alături un investitor strategic din străinătate pentru privatizarea Oltchim. ”Am un nou şah şi mat pentru domnul Ponta. Zicea ca între Dan Diaconescu şi Gazprom ar alege, şarmant, Gazprom. Îi voi face o surpriza deosebită: am un memorandum pe care îl voi prezenta, după deschiderea ofertelor. Cei cu care am semnat memorandumul m-au rugat să i-l prezint. Nu putem vorbi despre investitor, este investitor strategic, din străinătate”, a afirmat Dan Diaconescu, joi, la Ministerul Economiei.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: