joi

18 aprilie, 2024

19 ianuarie, 2023

Președintele francez Emmanuel Macron, premierul spaniol Pedro Sánchez și guvernele acestora se află joi dimineață la Barcelona pentru a semna un tratat istoric de „prietenie și cooperare”, egal ca sferă și ambiție cu Tratatul franco-german de la Aachen.

În tratatul lor de prietenie, care conține 10 capitole, Franța și Spania promit să consolideze legăturile bilaterale, de la educație la economie.

Domeniile în care Franța și Spania fac front comun

Ambele guverne sunt de acord să se întâlnească și să se consulte în mod regulat și promit că vor face echipă în chestiuni internaționale și europene.


Scopul este de a „coordona perfect pozițiile noastre”, citează The Local un comunicat emis de Elysée.

Liderii vor semna și un tratat de cooperare în domeniul apărării, care îl va înlocui pe precedentul semnat în 1983.

Cele două state vor căuta, de asemenea, să stimuleze predarea în școli a limbii vorbite de partener. În prezent, limba spaniolă este a doua cea mai studiată limbă din Franța, după engleză. În Spania, limba franceză este a doua cea mai studiată.

În baza noului tratat de prietenie și cooperare, este de așteptat ca Spania și Franța să facă front comun în marile dosare europene: reforma pieței de energie electrică a UE, guvernanța economică, agricultură, pactului de migrație și azil.

Un tratat plin de simboluri


Pentru Pedro Sánchez, înțelegerea înseamnă că Spania va fi egala Germaniei și Italiei, singurele două țări care au un tratat similar cu Franța. Pentru Emmanuel Macron, tratatul întărește rolul esențial al Franței în Europa.

În istorie, Spania nu a fost foarte apropiată Franței, simbolul ”independenței” fiind reprezentat de Camino Español al regelui Filip al II-lea – ruta care a ocolit Franța pentru a lega Peninsula Iberică de Europa Centrală. Emmanuel Macron vrea ca istoria să nu se mai repete, anunțând construirea unei noi conexiuni energetice, o conductă de hidrogen care va lega Barcelona la Marsilia.

Administrația prezidențială franceză chiar pune accent pe paralelele istorice, spunând într-o notă pentru jurnaliști că noul tratat ar trebui să ne permită să trasăm un „drum franco-spaniol”.

Germania, Franța, Italia și Spania sunt cele mai mari economii ale UE și cele mai populate țări. Iar Franța, la mijloc, nu mai este doar legătura geografică, ci și legătura politică dintre toți.

Alegerea locației în care se semnează tratatul are semnificație aparte pentru Spania. Barcelona, orașul în care în urmă cu cinci ani se organiza un referendum încheiat cu o tentativă separatistă eșuată, este conectat la politicile naționale și europene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: