sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iunie, 2020

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni şi alte instrumente financiare listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la 1,098 miliarde de euro la finalul primelor 5 luni ale anului, în creştere cu 19,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BVB.

De asemenea nivelul lichidităţii, reflectat prin valoarea medie zilnică de tranzacţionare, a ajuns la 10,16 milioane de euro în perioada ianuarie-mai din acest an, în urcare cu 17,9% comparativ cu acelaşi interval de timp al anului anterior.

Criza coronavirus şi instabilitatea plus incertitudinile induse de aceasta au sporit activitatea în ringul BVB, oferind un grad sporit de volatilitate, care place mult speculatorilor.


Pe de altă parte, deceniile de dezinteres politic față de bursă s-au transformat în handicapuri față de bursele din regiune.

„Investitorii au tranzacţionat mult mai intens acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti în această perioadă. Situaţia generată de COVID-19 a creat o lichiditate mai bună în piaţă, iar bursa a beneficiat de pe urma acestei volatilităţi. Digitalizarea bursei a devenit mai necesară ca oricând, aspect evidenţiat şi mai mult de contextul actual”, a declarat Radu Hanga, preşedintele BVB, citat de Agerpres.

Investitorii au privit situaţia cu mult mai mult calm faţă de ceea ce se întâmpla în piaţă în 2008-2009, iar gradul de sofisticare al investitorilor locali, atât instituţionali, cât şi individuali, a crescut semnificativ, potrivit lui Adrian Tănase, directorul general al BVB.


„Am observat evoluţii divergente ale acţiunilor listate la bursă în această perioadă, ceea ce ne spune că avem o comunitate de investitori locală ce se maturizează, comunitate care ştie să judece contextul specific al fiecărei companii listate, context care este diferit de la o companie la alta, chiar şi condiţiile actuale generate de pandemia COVID-19. În orice caz, investiţiile recurente chiar şi în perioade de volatilitate cum este aceasta ar trebui să facă parte din strategia oricărui investitor care intenţionează să fie în piaţă într-un orizont mai lung de timp”, a declarat Adrian Tănase.

Cotațiile au scăzut însă, în medie, poptrivit indicilşor bursieri , care fac mediile ponderate ale variaţiilor de preţ ale acţiunilor.

Indicele de referinţă BET, care urmăreşte cele mai importante 17 acţiuni din toate domeniile a scăzut cu 12,5%, până la 8.732 puncte, iar indicele

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La finalul lunii mai, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB era de circa 100 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 20 miliarde de euro.

Proiectul principal este cel al Contrapărţii Centrale, prin care vom aduce noi instrumente la cota bursei, în special instrumente derivate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: