duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2018

România ocupă locul 59 la nivel mondial (din 180 țări) şi 25 în cadrul Uniunii Europene, în clasamentul privind percepţia gradului de corupţie în sistemul public realizat în fiecare an de organizaţia Transparency International.

Un punctaj sub 50 înseamnă că există probleme mari de corupție, conform percepției cetățenilor, iar anul acesta media clasamentului a fost de 43 de puncte:

„Peste două-treimi din ţările lumii au înregistrat punctaje sub 50, media fiind de 43 de puncte. Din nefericire, aceste performanţe slabe nu reprezintă o noutate”, menționează Transparency International.

Grecia şi Iordania ocupă acelaşi loc cu România, în clasamentul global (59), iar în UE se situează pe locul 25 (la egalitate cu Grecia, cu un scor de 48 de puncte), înaintea Ungariei (45 de puncte) şi Bulgariei (43 de puncte).


Pe primele locuri în clasament, unde se află în care nivelul corupţiei, în opinia cetățenilor, este cel mai redus, sunt Noua Zeelandă, Danemarca, Elveţia, Norvegia, Finlanda, Suedia, Singapore, Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Canada şi Germania.

Statele Unite se situează pe locul 16, la egalitate cu Belgia şi Austria, China este pe locul 77, iar Turcia, pe locul 81.

În Europa Centrală şi de Sud-Est se accentuează autoritarismul

În Europa Centrală și de Est, cel mai bine se plasează Estonia (pe locul 21, 71 de puncte, este înaintea Franței, care a înregistrat 70 de puncte și locul 23), Slovenia (locul 34, cu 61 de puncte) și Polonia (locul 35, 60 de puncte).

În Europa de Est și Sud-Est, se accentuează autoritarismul, avertizează raportul, care oferă ca exemple situația din Polonia și România, unde ONG-urile și mass-media critice la adresa guvernanților trebuie să facă față unor provocări:


„În anul 2017, autoritarismul s-a accentuat în Europa de Est şi Sud-Est, obstrucţionând eforturile anticorupţie şi ameninţând drepturile civice.

În această zonă a lumii, organizaţiile nonguvernamentale şi presa independentă s-au confruntat cu provocări în activităţile de monitorizare şi criticare a factorilor decizionali.

Spre exemplu, în Polonia, instituţii guvernamentale au preluat controlul asupra administrării şi distribuirii fondurilor vitale pentru organizaţiile nonguvernamentale.

În mod similar, în România, Guvernul a prezentat un proiect care impune condiţii disproporţionate de raportare ONG-urilor. Legi comparabile vizând ONG-urile au fost adoptate în ţări din această regiune”, precizează raportul Transparency International.

Directorul Transparency International: UE ar trebui să monitorizeze situaţia corupţiei în toate statele membre

Ungaria, care ocupă locul 66 la nivel global, este percepută ca fiind mai coruptă decât Muntenegrul (locul 64), un stat căruia Bruxellesul i-a semnalat că deocamdată nu poate adera la UE, atrage atenția directorul general Transparency International, Carl Dolan.

„Este uşor ironic că UE transmite Muntenegrului: «Nu poţi fi membru UE pentru că eşti prea corupt», dar în UE există un stat membru precum Ungaria”, a declarat Carl Dolan pentru agenţia Reuters.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit Transparency International, situaţia erodării statului de drept în Ungaria s-ar putea repeta curând în Polonia, unde un alt partid de dreapta ajuns la guvernare a luat măsuri în sensul preluării controlului asupra principalelor instituţii.

Acest lucru evidenţiază necesitatea ca Uniunea Europeană să monitorizeze corupţia în toate statele membre aşa cum precedează deja în România şi Bulgaria, precizează Transparency International, potrivit agenţiei Reuters.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: