joi

20 iunie, 2024

19 septembrie, 2023

Transportatorul national de gaze din România Transgaz preia operarea Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din Republica Moldova, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, potrivit unui comunicat transmis marți Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Astăzi, 19 septembrie 2023, Transgaz SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) compania care operează, exploatează şi dispecerizează gazoductul Ungheni-Chişinău şi este certificată pe modelul separării proprietăţii, preia de la Moldovatransgaz SRL, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale din Republica Moldova”, anunţă Transgaz.

La data de 4 septembrie 2023, Vestmoldtransgaz a semnat contractul de locaţiune a reţelelor de transport gaze naturale din această ţară, prin care va prelua, începând cu data 19 septembrie, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, contract care a fost aprobat de către Autoritatea Naţională de Reglemementare Energetică din Republica Moldova.


Desemnarea VMTG ca unic operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova este consecinţa neîndeplinirii de către Moldovatransgaz a cerinţelor de separare şi certificare (“unbundling”) conform Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, a Directivei 2009/72/CE privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi a Legii 108/27.05.2016.

„Prin preluarea activităţii de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale de la Moldovatransgaz, Vestmoldtransgaz va administra întreaga infrastructură gazieră din Republica Moldova. Investiţiile realizate de Transgaz pe teritoriul României – dezvoltările SNT în zona de Nord-Est a ţării: gazoductul Oneşti-Gherăeşti-Leţcani, modernizarea staţiilor de comprimare Siliştea şi Oneşti 2, execuţia staţiilor de comprimare Oneşti 1 şi Gherăeşti, interconectorul Iaşi-Ungheni, respectiv pe teritoriul Republicii Moldova – gazoductul Ungheni-Chişinău, sunt investiţii strategice în valoare de aproximativ 430 milioane euro. Prin aceste investiţii s-au creat premisele diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, creşterii gradului de securitate în aprovizionare cu gaze naturale pentru această iarnă şi pentru anii următori, precum şi posibilitatea extinderii SNT Moldova în scopul racordării la reţelele de distribuţie a gazelor care se vor dezvolta ulterior, a gospodăriilor şi consumatorilor industriali care nu au încă acces la aceste resurse”, a spus directorul general al Transgaz SA, Ion Sterian.

Vestmoldtransgaz, acum, după preluarea operării SNT, are în analiză reactualizarea Planului de Dezvoltare al SNT pe 10 ani, care se va publica pe siteul companiei, în cel mai scurt timp posibil.

„Transgaz îşi consolidează reputaţia internaţională şi dezvoltă nivelul de încredere al investitorilor noştri, care sunt investitori într-o multinaţională românească din sectorul energetic. Am încredere în echipele Transgaz şi Vestmoldtransgaz şi sunt convins că bunele practici care au făcut ca societatea noastră să devină o companie etalon în România vor fi rapid adoptate şi implementate în Republica Moldova, contribuind astfel la creşterea gradului de securitate energetică al acestei ţări”, spune Sterian.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: