duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 februarie, 2018

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 278 de milioane de lei (60 de milioane de euro) pentru construcţia unui gazoductului BRUA, menit să lege rețelele din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria, potrivit proiectului inițial.

Costul total al proiectului este de 479 de milioane de euro. Pe lângă finanţarea BERD, Transgaz mai beneficiază de fonduri europene de 179 de milioane de euro, de un credit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) de 50 de milioane de euro. Investițiile proprii sunt estimate la 149 de milioane de euro.

Gazoductul ar urma să aibă o lungime totală de 1.318 kilometri, ca să ofere o interconectare mai bună între ţările aflate de-a lungul rutei sale, și să sprijine piaţa energiei permiţând noi legături cu proiecte majore de infrastructură, cum ar fi gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) şi gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), alte huburi de gaze din Europa Centrală şi viitoarele instalaţii de producţie offshore în Marea Neagră.


Promovând diversificarea rutelor precum şi a surselor de aprovizionare, gazoductul va ajuta la dezvoltarea economiilor locale şi a concurenţei pe pieţele regionale de energie, în beneficiul consumatorilor, apreciază BERD.

Totuși, viitorul BRUA a fost pus sub semnul îndoielii de deciziile operatorului rețelei maghiare, care nu a mai dorit la un moment dat sa mai cosntruiască rețeaua spre Austria. Comisia Europeană și-a reafirmat, însă, susținerea pentru proiect.

Prima fază a proiectului include construcţia unei conducte de gaze naturale cu o lungime de 478 de km între localităţile Podişor şi Recaş, precum şi a trei staţii de compresoare amplasate la Podişor, Bibeşti şi Jupa în România.

„Acesta este într-adevăr un eveniment special, pentru compania noastră şi pentru BERD. Suntem mândri de parteneriatul cu BERD, pentru a asigura o finanţare mai bună a secţiunii româneşti a proiectului BRUA. În prezent, acesta este unul din cele mai mari proiecte de infrastructură sprijinite de Comisia Europeană şi va aduce mult-necesara conectivitate între România, Bulgaria, Ungaria şi Austria”, a afirmat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.


Matteo Patrone, director regional berd pentru România şi Bulgaria, a adăugat: „Suntem mândri să fim partenerii Transgaz în această iniţiativă crucială. Acest proiect este exact în linie cu obiectivele noastre strategice în România. În timp ce colaborarea cu Transgaz a ridicat foarte sus ştacheta, avem încredere că se vor materializa noi oportunităţi de sprijinire a dezvoltării infrastructurii strategice în România, în sectorul energiei şi în cel al transporturilor”.

În decembrie, Banca Europeană de Investiţii a anunţat că va acorda primul său credit în lei către o companie din România, respectiv un împrumut echivalent cu 50 de milioane de euro, care va fi acordat companiei Transgaz pentru finanţarea construcţiei BRUA.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, berd a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În prezent, berd investeşte în Mongolia, Turcia, Maroc, Egipt, Tunisia şi Iordania, precum şi în Grecia şi Cipru, ţări din zona euro afectate însă de criza datoriilor.

 berd este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii în ţară de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: