joi

25 aprilie, 2024

25 martie, 2014

Proiectul de Lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost trimis marţi Senatului, fiind considerat adoptat de Camera Deputaţilor prin procedura tacită.

Pentru că nu a fost luat în dezbatere, la Senat ajunge forma dorită de guvern, care scoate STS din subordinea CSAŢ. Surse din Camera Deputaţilor au declarat pentru cursdeguvernare.ro că proiectul va fi modificat la Senat, astfel încât numai Serviciul 112 să treacă în coordonarea departamentului creat la nivelul Ministerului de Interne.

Cum s-a ajuns la adoptarea tacită

Regulamentul de funcţionare al Camerei Deputaţilor prevede, la Art. 113:

  • (1) În temeiul art. 75 alin. (1) şi (2) din Constituţia României, republicată, Camera Deputaţilor, ca prima Cameră sesizată, se pronunţă asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative în termen de 45 de zile de la data prezentării la Biroul permanent.
  • (2) La data expirării termenelor prevăzute la alin. (1) proiectele de legi sau propunerile legislative se consideră adoptate de Camera Deputaţilor şi se trimit Senatului sub semnătura preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Guvernul a trimis pe data de 3 februarie proiectul de lege la Camera Deputaţilor. Premierul Victor Ponta spunea, pe 2 februarie, că documentul va fi aprobat în procedură de urgenţă. În realitate, procedura nu s-a urmat din două motive:

  • comisiile de specialitate sesizate pentru a realiza rapoarte asupra proiectul s-au împotmolit sub o avalanşă de solicitări de clarificare, de emitere de puncte de vedere şi au fost programate audieri
  • pe fondul disputelor aprinse Victor Ponta- Traian Băsescu, deputaţii au evitat să ia în discuţie un proiect atât de sensibil

(Descărcaţi AICI proiectul de lege, în forma dorită de guvern)

Cum şi de ce se va modifica legea la Senat

Proiectul de lege prin care Guvernul vrea să scoată STS de sub umbrela CSAŢ va fi modificat la Senat, astfel încât doar Serviciul 112 să treacă în subordinea MAI, STS urmând să rămână cu restul activităţilor la CSAŢ.

Surse parlamentare au declarat pentru cursdeguvernare.ro că liderii PSD au înţeles reacţiile externe la varianta originală a proiectului şi nu vor mai susţine în Senat forma originală.

In plus, au declarat sursele citate, există o preocupare legată de modul în care sistemul va reacţiona la o schimbare radicală a subordonării şi organizării.

De unde a plecat disputa


După producerea accidentului aviatic din Munţii Apuseni, premierul Victor Ponta a susţinut că, prin trecerea STS în coordonarea unui departament înfiinţat de guvern şi condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asigurată o mai bună şi unitară coordonare a instituţiilor cu atribuţii în cazuri de urgenţă, cu mai puţină birocraţie şi o răspundere foarte clară.

Întrebat dacă prin această operaţiune va fi înlăturat şi Marcel Opriş de la conducerea STS, Ponta a susţinut că nu poate şti acum acest lucru, deoarece este prematur, dar a adăugat că, din câte cunoaşte, acesta a ajuns deja la „vârsta pensionării”, îndeplinind condiţiile legale de pensionare, şi că şeful acestui serviciu trebuie să fie un tehnician.

Premierul Ponta a susţinut modificarea în raportul pe care l-a prezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, raport care a menţionat disfuncţionalităţi în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni inclusiv la nivelul STS.

“Cum era normal, de bun-simţ, şi la STS trebuia să existe o asumare a răspunderii, dar acest lucru, din păcate, în faţa opoziţiei preşedintelui Traian Băsescu, nu s-a întâmplat astăzi, deşi am solicitat acest lucru. Nu ştiu exact care sunt motivele, însă e foarte clar că preşedintele Băsescu îl va proteja pe şeful STS atât cât va avea dreptul din punct de vedere legal”, a spus Victor Pont ape data de 2 februarie.

Premierul a mai spus că preşedintele Băsescu doreşte ca STS “să ne înregistreze pe toţi”, dar nu cere acestui serviciu să găsească şi victimele unui accident. Şeful Guvernului a afirmat de asemenea că în nicio ţară europeană nu există un Serviciu de Telecomunicaţii Speciale care să funcţioneze în subordinea preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat după şedinţa CSAT a cărei temă a fost accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, că “s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni”, mesajul că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. “STS nu are nici echipament şi nici dreptul legal în acest sens”, a afirmat Traian Băsescu, care a arătat că acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi de aceea a fost un eşec.

Preşedintele Băsescu a adăugat că premierul Ponta a cerut în CSAŢ trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, dar că “niciuna din variante nu este viabilă”.

“Dacă cineva poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic nu voi sta pe gânduri în ceea ce priveşte cererea de demitere a directorului Serviciului”, a afirmat Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: