Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, de la Palatul Cotroceni, că România a intrat în recesiune „conform tuturor standardelor UE”.
„România este singura ţară care are scădere economică de 1%. Aceste adevăruri nu mai pot fi acoperită de propagandă. Este un semnal de alarmă pe care îl trag pentru că am mai trăit lucrul acesta pe timpul guvernului Tăriceanu.” a afirmat Traian Băsescu, după anunțul INS potrivit căruia România a avut creștere negativă în trimestrul 2, iar Eurostat a confirmat o creștere negativă și pentru trimestrul 1 din anul 2014.
Avertismentul lui Traian Băsescu: reducerea CAS în acest moment face rău economiei
Cauzele scăderii economice identificate de Traian Băsescu sunt:
- proasta guvernare
- reducerea investiţiilor
- reducerea investiţiilor străine directe
- multitudinea de taxe introduse atât pe companii cât și pe populaţie, în principal acciza pe combustibil şi taxa pe construcţii speciale
- lipsa de proiecte pentru absorbţia fondurilor europene
Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat că economia României a intrat în declin, iar preconizata măsură de reducere a CAS, bună în esenţă, va face rău economiei dacă va fi adoptată în acest moment.
„Vor să obţină avantaje în campania electorală în condiţia în care nu sunt resurse. Reducerea CAS nu va face altceva decât să accentueze intrarea în criză. Îi avertizez pe români să nu se lase păcăliţi pentru că ei vor plăti. Ieşirea din criză se face tot pe spinarea populaţiei. Îi avertizez pe politicieni să nu se joace cu ţara. Introducerea CAS acum va creea un gol prea mare. O spun public, dacă de aprobă reducerea CAS, România va pierde acordul cu FMI şi cu Banca Mondială”, a afirmat Traian Băsescu.
Soluţia preşedintelui şi realitatea din statistici
Şeful statului a atenţionat joi că „nu este prea târziu pentru adoptarea unor măsuri care să împiedice intrarea în criză a economiei româneşti”.
Una dintre soluţiile avansate de Traian Băsescu este cea de anulare a taxelor suplimentare introduse în economie.
România a înregistrat în trimestrul al doilea din 2014 cea mai amplă scădere a PIB față de trimestrul anterior (-1%) dintre statele a căror performanță economică este consemnată de Eurostat.
(Citiţi şi „PIB-ul pe T 2 – în scădere cu un procent față de rezultatul pe T 1”)
Teoretic, după două trimestre consecutive de scădere, statistica ne pune în situația de recesiune.
(Citiţi şi „Paradox statistic / România – în recesiune tehnică dar și în prima treime a clasamentului de creșteri economice din UE”)
Analiştii afirmă că valorile negative față de trimestrele anterioare reprezintă o ajustare dată de efectul de bază pronunțat al unor rezultate foarte bune din a doua parte a anului 2013.