fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Europa

Document / Detaliile Acordului: 70% din granturi trebuie atrase în următorii 2 ani. Campionii negocierilor – lista statelor care au obținut bani suplimentari

Consiliul European a aprobat, la capătul a 5 zile de negociere, Cadru Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cu cea mai importantă componentă a… Mai mult

21.07.2020

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

Traian Băsescu – poziția României față de Rusia: UE și NATO trebuie să acționeze la fel ca Rusia, altfel lupta din Ucraina devine inegală. Vom cere Consiliului European sprijin pentru echiparea armatei ucrainiene. Vom cere NATO prezență navală mai mare, nu baze mai mari

de Anne-Marie Blajan 29.8.2014

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus vineri ambasadorilor României reuniţi la Bucureşti că poziţia pe care o va avea sâmbătă la Consiliului European va fi de a solicita UE să ajute la echiparea armatei ucrainene şi trecerea la un nou nivel de sancţiuni împotriva Rusiei.

Preşedintele României a afirmat, din nou, că nu este vorba despre „o invazie în stil clasic” a Rusiei în Ucraina, dar „este extrem de clară o escaladare majoră a situaţiei de către separatişti”.

„În evaluarea noastră, riscul major este răsturnarea raportului de forţe în favoarea separatiştilor, a Federaţiei Ruse, dacă este să discutăm foarte cinstit”, a spus şeful statului.

Iar dacă statele UE şi NATO nu vor trece rapid la „sprijinirea Ucrainei cu echipamentele militare necesare să facă faţă Federaţiei Ruse”, atunci şansele guvernului ucrainean de a-şi apăra teritoriul „devin iluzorii”, este analiza preşedintelui. „Continuarea luptelor riscă să se transforme în măcel al armatei ucrainene”, a mai spus Traian Băsescu.

Fără ajutorul militar al Occidentului, Ucraina nu va putea face faţă confruntării cu Rusia

Preşedintele român a transmis un semnal foarte hotărât partenerilor din UE şi NATO, în contextul reuniunii ambasadorilor celor 28 de state ale Alianţei Nord-atlantice de vineri de la Bruxelles, dar şi a Consiliului European de sâmbătă.

Cred că trebuie să se depăşească faza bunelor intenţii. Armata ucraineană s-a săturat de căşti şi echipaente neletale”, a afirmat preşedintele Băsescu. Acesta crede că UE şi NATO trebuie să acţioneze la fel ca Federaţia Rusă: să pună la dispoziţia armatei Kievului „orice mijloace care pot fi disponibilizate”, în această luptă care devine inegală.

Şeful statului crede că, fără sprijinul militar al Occidentului, Ucraina nu poate face faţă agresiunii Rusiei şi războiului hibrid pe care îl duce ea. „Rusia nu ma invadează, ci inventează” oamenii verzi şi tot felul de tactici, precum cele folosite în Ucraina. „Statele Uniunii Europene şi statele NATO trebuie să treacă la faza punerii la dispoziţia armatei Ucrainene”, a fost concluzia preşedintelui.

Un nou prag de sancţiuni financiare, energetice şi militare împotriva Rusiei

Poziţia pe care a anunţat şeful statului că o va susţine în reuniunile cu partenerii occidentali este completată de solicitarea de a trece la un nou nivel de sancţiuni împotriva Rusiei.

„Federaţia Rusă şi-a asumat, fără posibilitatea de a nega, chiar dacă diplomaţii o fac, evidenţa datelor din teren arată contrariul, că a trecut la o nouă etapă de sprijin a separatiştilor”, a argumentat preşedintele român.

Noile sancţiuni ar trebui să fie îndreptate împotriva sectorului financiar, energetic şi militar. Traian Băsescu a afirmat că europenii nu mai pot duce la capăt contracte de livrări de echipamente militare Rusiei, în aceste condiţii. Este o trimitere evidentă la contractul Franţei de a livra în continuare navele Mistral Moscovei.

Solicitările României la summit-ul NATO: consolidarea flacului estic

„La summit-ul NATO vom cere consolidarea flancului estic al Alianţei”, a spus preşedintele. Acesta a reamintit că România este ţara care are cel mai mare număr de trupe americane pe teritoriul său, dintre ţările de graniţă – balticele, Polonia şi Ungaria -, iar interesul Bucureştiului este o prezenţă navală în Marea Neagră.

Preşedintele a reamintit că avem două baze pe teritoriul României, cea de la Mihail Kogălniceanu şi cea de la Deveselu şi că provocările vor fi în Marea Neagră. „Este clar că în Marea Neagră elemente majore de riscuri de securitate vor veni din diferenţa de capacităţi navale între Rusia şi ţări precum România şi Bulgaria”, a spus Traian Băsescu.

Solicitările României se circumscriu respectării prevederilor tratatului CFE, privind forţele convenţionale în Europa, a arătat preşedintele „România nu este un promotor al anulări tratatului CFE. Este foate important ca acel tratat ce vizează echilibrele între tehnicile convenţionale şi trupe ale Federaţiei Ruse şi NATO s se menţină”, a subliniat preşedintele.

Tocmai de aceea opţiunea României nu este de a solicita noi baze pe teritoriul său, ci o prezenţă navală. Preşedintele Băsescu nu a respins însă ideea unui comandament NATO pe teritoriul României, dar doar în condiţiile în care se poate respecta tratatul CFE. Odată perturbat echilibrul de forţe sau rupt, el nu se va putea reface cu uşurinţă, a argumentat acesta.

Prezenţa navelor militare în Marea Neagră, conform prevederilor convenţiei de la montreaux, care permite staţionarea pentru 21 de zile, reprezintă în schimb un element de descurajare „a unor idei de refacere a influenţei URSS”.

Traian Băsescu a transmis un mesaj de calmare a populaţiei: „Nu avem niciun pericol pentru România, în mod raţional, dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru iraţional, pentru că el există”.

Iar faptul că în jurul Mării Negre sunt o serie de conflicte îngheţate – Nagorno-Karabah, Osetia, Transnistria şi, acum Ucraina, unde Rusia vrea să aplice aceeaşi reţetă pentru a împiedica o apartenenţă la UE şi NATO – nu poate fi ignorat.

România trebuie să investească în armată

„Nu putem transfera responsabilităţile de securitate a României Statelor Unite”, a afirmat Traian Băsescu, în sprijinul ideii că armata română trebuie să primească finanţarea de care are nevoie pentru a fi interoperabilă cu forţele militare ale aliaţilor.

România trebuie să revizuiască finanţarea armatei, crede şeful statului, şi nu primarii în scopuri electorale, pentru că investiţiile în forţele armate trebuie să o facă un partener viabil în NATO.

„Este imoral să cerem să ne apere americanii”, a mai subliniat preşedintele, care a remarcat că există acest tip de gândire şi în rândul populaţiei, dar şi al decidenţilor politici.

Traian Băsescu a reamintit de angajamentul preşedintelui Obama de a acorda finanţare de un miliard de dolari aţiunilor de întărire a flancului estic al NATO.

În plus, este cunoscut angajamentul României de a creşte bugetul apărării la 2%, atât cât o cere calitatea de membru al NATO, dar o condţie care este respectată de puţini parteneri din Alianţă.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.8.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Academia Română: Diminuarea numărului de ore dedicate științelor în preuniversitar compromite competitivitatea

Vladimir Ionescu

Academia Română consideră că diminuarea numărului de ore de ştiinţe, din variantele de planuri-cadru pentru Gimnaziu, compromite “competitivitatea” absolvenților români de preuniversitar, într-un context global… Mai mult

Stiri

Institutul de Sănătate Publică actualizează definiția decesului Covid și lista priorităților la testare

Vladimir Ionescu

INSP a actualizat definițiile de caz și deces pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus și recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane.… Mai mult

Europa

Slovacia a expulzat 3 diplomați ruși

Iulian Soare

Slovacia a anunțat luni că a expulzat 3 membri ai ambasadei Rusiei din Bratislava invocând ”un abuz de vize în Slovacia”. Presa locală, transmite Euractiv,… Mai mult

Stiri

China vrea să facă din Taiwan ”următorul Hong Kong”: vizită istorică la Taipei a unui înalt oficial american

Iulian Soare

China încearcă să facă din teritoriul democratic Taiwan “următorul Hong Kong”, a acuzat marţi ministrul taiwanez de externe Joseph Wu (foto) după o întâlnire cu… Mai mult

Stiri

Guvernul Libanului a demisionat

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătății din Liban, Hamad Hassan, a anunțat luni demisia întregului guvern libian, decizia fiind luată sub presiunea faptului că mai mulți membri ai cabinetului… Mai mult

Stiri

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de 7 mld. lei pentru investiții în producția pe gaze și din regenerabile

Adrian N Ionescu

Restructurarea producției Complexului Energetic Oltenia ar urma să coste circa 7 miliarde de lei doar pentru investiția în conversia grupurilor de producție pe cărbune în… Mai mult

Stiri

Redeschiderea Dosarului 10 august / Curtea de Apel București și-a declinat competența și trimite cazul la Tribunal

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai… Mai mult