31 ianuarie, 2012

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat marţi seară, într-o conferinţă de presă, prevederile esenţiale ale Tratatului de disciplină fiscală în Europa, adoptat luni noapte la reuniunea informală a Consiliului European.

„Iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai în România, ci în toată UE. Din acest motiv, cele două documente adoptate ieri (la Consiliul European – n.r.) au semnificaţie deosebită: forma finală a tratatului (Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa – n .r.) şi o declaraţie care vizează crearea de locuri de muncă”, a declarat Băsescu.

Principalele declaraţiile ale preşedintelui:

  • Acest Consiliu este decisiv pentru ce se va întâmpla în Uniunea Europeană în următorii ani, pentru că arată voinţa liderilor politici de a redresa situaţia economică a Uniunii Europene, pentru că ajunsese la stadiul la care întârzierile nu mai puteau continua.
  • Nu sunt veşti rele, sunt informaţii care vorbesc despre responsabilitate. Indiferent cât este de neplăcut ceea ce spun, eu am obligaţia să informez românii despre ce avem de făcut. Este un moment în care politicenii trebuie să pună armele bătăliei jos şi să vadă ce opţiuni au pentru România în perioada anilor următori. Şi puterea şi opoziţia trebuie să fie responsabile de decizia pe care o luăm.
  • România este într-un avans de circa doi ani. Ne putem încadra rapid în toţi parametrii pe care noul tratat îi implică.
  • Suntem în faţa unei opţiuni fundamentale: ce lăsăm copiilor noştri – o casă sau o datorie? Dacă decidem să le lăsăm o datorie mergem înainte ca până în 1989. Dacă decidem să le lăsăm o casă mergem înainte alături de cele 24 de state.
  • Declaraţia este un angajament al liderilor politici din UE pentru consolidarea măsurilor de creştere a numărului locurilor de muncă. Documentul are trei priorităţi: stimularea angajării pe piaţa muncii, cu accente pentru tineri; consolidarea pieţei interne (se vizează obţinerea unui acord privind simplificarea normelor în materie de achiziţii publice); stimularea finanţării economiei, mai ales a întreprinderilor mici şi mijlocii.
  • Tratatul introduce un arbitru necruţător, iar sancţiunile sunt de 0,1% din PIB. Pentru România o simplă demagogie a politicenilor costă 130 de milioane de euro. Deficitul structural trebuie să fie de minus 0,5% maxim. Ţinta noastră pentru 2012 este atingerea unui deficit structural de 0,7%.
  • România are un singur deficit structural, cel de la pensii. Cu cât vom crea mai multe locuri de muncă, cu atât deficitul se reduce.
  • Eu nu propun românilor un viitor de austeritate. Dacă intrăm în acest tratat România va fi mult mai atractivă pentru investiţii decât până acum.
  • Foarte mulţi dintre cei aflaţi la guvernare au sentimentul că şi-au sacrificat voturile. Eu confirm că şi le-au sacrificat pentru ţară. România este într-un echilibru fragil. Ieri la Consiliu s-a confirmat că în 2012 va fi o scădere economică în UE. Marea problemă pentru 2012 este că în situaţia în care previziunile se vor confirma exporturile noastre vor scădea dacă nu găsim alte pieţe.
  • România şi-a îndeplinit toţi parametrii la care s-a angajat pentru 2012. Nu vom avea reproşuri legat de neîndeplinirea vreunui parametru.
  • Actualul Parlament este legitim. Dacă vorbim de viitorul Parlament, se poate discuta în 2013, doar că tratatul intră în vigoare fără noi. Credeţi că este în regulă ca o ţară ca România să nu fie capabilă să-şi asume regulile în timp util?



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: