marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 octombrie, 2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este îngrijorat cât de departe sunt abordările din România în raport cu priorităţile de la nivelul Uniunii Europene.

„Prin abordările pe care eu le-am avut reprezentând România în Consiliul European fie că a fost vorba de Tratatul fiscal sau de Uniunea bancară, am înţeles că a rămâne decuplat de la ce se întâmplă în interiorul zonei euro este un risc major de decuplare a României de zona euro. Dar, trebuie să existe corelare între ce vrem şi ce angajăm aici şi acţiunea noastră de acasă. Degeaba spunem că vrem să fim membri ai Uniunii Bancare dacă noi abandonăm obiectivul (…) de a intra cât mai curând în zona euro. Nu numai că devenim necredibili, dar distanţa se măreşte atât de mult între noi şi zona euro, încât va fi imposibil de recuperat. La fel şi în ceea ce priveşte dezvoltarea regională. Şi eu aici nu vizez un guvern, vizez toate guvernele, nu vorbesc despre actualul guvern neapărat. Fiecare are neglijenţa lui”, a afirmat Traian Băsescu, vineri, la finalul lucrărilor Consiliului European de toamnă, potrivit unei corespondențe AGERPRES.

El a punctat că distanţa dintre România şi statele din zona euro se măreşte dacă se va întârzia în utilizarea fondurilor europene.


„Cu cât nu reuşim să ne apropiem de condiţiile de intrare în zona euro, adică deficit 3%, inflaţie maxim 3%, nivel de îndatorare maxim 60% din PIB, cu cât nu ne ţinem de aceste obiective, cu atât distanţa între noi şi statele membre ale zonei euro creşte şi, la un moment dat, riscăm să fie de nerecuperat. Va trebui să ne concentrăm pe corelarea abordării politice pe care o avem la Consiliu cu abordarea similară în acţiune, la noi acasă. Altfel, se creează neîncrederea partenerilor noştri în capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele pe care ni le asumăm şi, implicit, abandonul. Nimeni nu te tractează la nesfârşit, mai ales că acest lucru costă alte state. Mă îngrijorează cât de departe sunt abordările de acasă în raport cu priorităţile la nivelul UE, iar abordările pe care le avem acasă nu sunt cele care vor garanta bunăstarea românilor pe termen mediu şi lung şi angajamentul nostru de a ne integra tot mai puternic în mecanismele UE şi de a fi performanţi în interiorul acestor mecanisme”, a completat Traian Băsescu.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: