fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Traian Băsescu, la plecarea la Consiliul European: România are două variante de comisar european / Mediafax: Corina Creţu este al doilea nume trimis la Bruxelles

de Anne-Marie Blajan 30.8.2014

Traian Băsescu a declarat sâmbătă că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, ţara noastră fiind unul dintre puţinele state ce au răspuns solicitării lui Jean-Claude Juncker de a desemna două persoane, urmând ca preşedintele CE să decidă care dintre ele va ocupa poziţia respectivă.

Şefului statului a afirmat că nu ştie numele celor două persoane nominalizate şi că a aflat de la Bruxelles despre existenţa a doua propuneri.

“Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker”, a declarat Traian Băsescu.

“Deşi am aflat zilele trecute că s-au făcut două nominalizări, nu am constatat să se fi produs vreo audiere”, a adăugat preşedintele Băsescu, atrăgând atenţia că există “o problemă cu respectarea legislaţiei interne”, care prevede audierea în Parlament cu a persoanei persoanele desemnate să ocupepostul din Comisia Europeană.

“Întotdeauna, desemnările s-au făcut de guverne în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului”, a mai adăugat Traian Băsescu.

El a făcut trimitere la legea afacerilor europene care a fost promovată anul trecut şi se referă la cooperarea dintre Parlament şi guvern în domeniul afacerilor europene, care, la articolul 19, alineatul 1, prevede că Parlamentul va fi informat de guvern “cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcţii la nivelul UE”.

“La acelaşi articol 19, alineatul 2, este o prevedere expresă care spune: comisia de specialitate din Parlament va audia persoana nominaliazată pentru funcţia de comisar european”, a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu a menţionat că îi rămâne să insiste pentru un “portofoliu reprezentativ” pentru România în Comisia Europeană.

El a menţionat că există “o exigenţă creată acum” care a existat şi înainte, dar nu a fost respectată privind faptul că “un comisar nu poate ocupa consecutiv, de două ori, acelaşi portofoliu”. “În orice caz, este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce a deţinut portofoliul Agriculturii, să nu ne întoarcem iar la Multilingvism. Va fi o sarcină a Guvernului, dar de care nu mă derobez nici eu, în cadrul neoficial, în discuţii cu preşedintele Jean-Claude Juncker”, a mai afirmat Traian Băsescu, înainte de a pleca la reuniunea Consiliului European, unde nu se va discuta despre comisarii europeni.

Corina Creţu este varianta a doua pentru postul de comisar european din partea României – Medifax

Preşedintele Traian Băsescu a sugerat însă foarte clar că cea de-a doua nominalizare este o femeie: “Nu înţeleg de ce am desemnat doi (n.r. candidaţi), dând posibilitatea ca pe seama României să se facă reglări de număr femei şi bărbaţi în cadrul Comisiei Europene”, a afirmat preşedintele.

Echipa lui Jean-Claude Juncker, aşa cum arăta cu nominalizările făcute publice, riscă să nu treacă de votul Parlamentului European, pentru că are doar patru femei anunţate în componenţă, mai puţine chiar şi decât în actuala echipă de comisari, în care femeile deţin 7 posturi.

Ele au cerut, de altfel, preşedintelui ales, printr-o scrisoare deschisă, ca în Comisia din mandatul 2014-2019, numărul reprezentantelor feminine în executivul european să fie 10. A existat chiar şi o campanie a femeilor comisar european în care s-a susţinut acest număr.

Martin Schulz a declarat deja că o astfel de Comisie Europeană va avea mari probleme în Parlament.

În aceste condiţii, cum cursdeguvernare.ro a scris încă din luna martie, la Bucureşti s-au avut în discuţie două variante feminine: Corina Creţu şi Rovana Plumb.

În ultima săptămână s-au intensificat informaţiile pe surse care o dau pe Corina Creţu variantă alternativă a României, iar agenţia de presă Medifax confirmă sâmbătă, pe surse, informaţia referitoare la europarlamentarul român. În acest moment, ea este vicepreşedinte al Parlamentului European, aşa cum anticipa cursdeguvernare.ro, că se va întâmpla după alegerile europene.

Corina Creţu ar putea fi calificată pentru portofoliul deţinut de comisarul bulgar Kristalina Georgieva: Cooperare internaţională, ajutor umanitar şi răspunsul la crize, întrucât a activat în legislatura trecută în comisia pe domeniu din Parlamentul European.

Există însă şi opinii potrivit cărora actualul europarlamentar PSD nu s-a remarcat în activitatea sa cu nimic altceva decât cu criticarea PPE, respectiv PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu. Iar lipsa sa de experienţă executivă, nu a condus niciodată nicio instituţie, este un mare handicap.

Scandalul Guciffer, în urma căruia a fost publicat un schimb de emailuri cu o notă foarte personală între eurodeputatul român şi fostul secretar de stat american, Collin Powell, este de notorietate, însă pare mai degrabă un aspect al vieţii personale care nu ar trebui să fie luat în considerare când este evaluată pregătirea sa profesională.

În acest moment, pentru Jean-Claude Juncker are oprobleme mult mai mari cu alcătuirea echipei – care deocamdată este dezechilibrată politic şi nu are numărul de femei dorite în componenţă – acest aspect s-ar putea să nu mai conteze.

Preşedintele ales al Comisiei Europene a afirmat că femeile din echipa sa s-ar putea bucura de portofolii importante şi de funcţia de vicepreşedinte, pentru a încuraja statele membre să facă nominalizări femei.

Despre Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu s-a referit sâmbătă şi la Ucraina, repetând că, potrivit analizelor, nu este vorba despre o intervenţie militară, ci de infiltrare a unor militari ruşi în Ucraina.

”Repet, infiltrări de trupe ale Federaţiei Ruse, nu masive, la nivelul unei invazii. Urmare a transferului puternic de tehnologie militară de vârf şi a unor specialişti în mânuirea acestei tehnologii militare, inclusiv armament greu, echilibrul de forţe s-a schimbat în favoarea separatiştilor, existând riscul ca armata ucreaineană să nu-şi poată îndeplini misiunea de a lua sub control zonele Lugansk şi Doneţk pentru a fi redate controlului legitim al Guvernului de la Kiev. Soluţiile pe care le vom susţine: statele membre ale Uniunii Europene şi statele membre NATO, pentru că este o suprapunere consistentă, să pună la dispoziţia armatei ucrainene tehnică militară necesară pentru a nu face din armata ucrainenă carne de tun, pentru a da şansa reechilibrării situaţiei militare din estul Ucrainei”, a explicat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a menţionat că România va susţine înăsprirea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse în domeniul financiar-bancar, în domeniul energiei şi în domeniul transferului de tehnologie militară.

”România consideră că Federaţia Rusă este responsabilă pentru instabilitatea care a fost introdusă în Ucraina, prin susţinerea de către Federaţia Rusă a separatiştilor şi aş observa un lucru: Federaţia Rusă a abandonat dreptul internaţional. Pur şi simplu, afirmă interesul său naţional şi nu dreptul internaţional. Or pacea în Europa a fost garantată atât timp cât a fost respectat cu stricteţe dreptul internaţional. Nu putem introduce în Europa conceptul interesului naţional atunci când acesta se referă la servirea interesului naţional prin susţinerea unor intervenţii militare împotriva altor state europene sau prin utilizarea forţei şi destabilizarea unor state ale Uniunii Europene. Interesul naţional trebuie susţinut şi el în limitele dreptului internaţional, ca o garanţie pentru pace”, a mai spus preşedintele.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.8.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul continuă și în toamnă măsura de sprijin a părinților care stau acasă cu copilul dacă școala e închisă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că măsura de sprijinire a părinților care stau acasă cu copilul, în cazul închiderii școlii din cauza epidemiei de… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat subvenția de 1 milion euro pentru Aeroportul Timișoara

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat acordarea subvenției directe acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion… Mai mult

Stiri

BNR, raport asupra inflației: Contracţia economiei în 2020, aproape de cea din 2009

Adrian N Ionescu

Riscurile de scădere a economiei sunt dominante, iar„revenirea economiilor, implicit şi a celei a României, este de aşteptat să fie una lentă”, chiar dacă nu… Mai mult

Stiri

Rusia, rol central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus – raport al Departamentului de Stat

Iulian Soare

Rusia joacă un rol central în diseminarea știrilor false ce subminează încrederea populației în autorități în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit raportului publicat de The… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Siegfried Mureșan: Cu ajutorul fondurilor europene, România a sprijinit pacienții, medicii din prima linie și angajații afectați de criza COVID-19

Vladimir Ionescu

Deputatul european Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, explică modul în care Uniunea Europeană a ajutat statele membre să… Mai mult

Stiri

Bugetul PNDL pe 2020 a fost depășit, 40% alocări suplimentare

Adrian N Ionescu

Guvernul dorește să aloce 500 de milioane de lei din fondul său de rezervă pentru finanţarea proiectelor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapele… Mai mult

Europa

Mike Pompeo – vizite în Cehia, Slovenia și Polonia pentru discuții legate de relocarea trupelor americane din Europa

Iulian Soare

Secretarul de stat american Mike Pompeo va merge, săptămâna viitoare, în câteva state central și est europene pentru a discuta detalii legate de redistribuirea trupelor… Mai mult