joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 mai, 2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat subliniat, sâmbătă, la Chicago, la o întâlnire cu români din SUA, că România are parteneriat strategic cu Statele Unite, în timp ce Federația Rusă este un vecin, șeful statului arătând că el este cea mai autorizată voce a politicii externe a Bucureștiului.

„Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federaţia Rusă ne este vecin, avem interese economice şi de securitate în zonă, dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE. Iar, din acest punct de vedere, v-a răspuns cea mai autorizată voce a statului român”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Băsescu este însoțit la Chicago de miniștrii Apărării, Corneliu Dobrițoiu, și de Externe, Andrei Marga, acesta din urmă urcând alături de prețedinte pe scenă la întâlnirea cu românii de la Chicago.


Marga și-a explicat declarațiile din țară, de la audierile din comisiile parlamentare de politică externă, când își arătase admirația față de președintele rus, Vladimir Putin.

„S-a extras un fragment dintr-o depoziţie la Parlament, dintr-o întrebare pusă la Parlament. Depoziţia a fost axată pe problemele care sunt deschise …..şi am spus acolo, fundamental pentru România este să fructifice avantajele apartenenţei la NATO şi ale calităţii de membru al UE. Aceasta este o achiziţie istorică a României, la care au aspirat multe generaţii, încât aici e fundamentul. Sigur, am pus întrebarea: oare în relaţia cu SUA folosim, dincoace de excelentele relaţii politice, excelentele relaţii militare, folosim destul prezenţa economică americană? E destul de mare această prezenţă în România? Folosim şi alte aspecte? Cum spune şi domnul preşedinte, educaţia, cercetarea, tehnologia. După aceea, am spus că sunt capitole care trebuie relansate în politica externă a României şi anume relaţia cu Rusia, relaţia China, relaţia cu alte puteri sau supra-puteri, emergente în lume. Deci, s-a scos din context”, a explicat ministrul de Externe.

După ce ministrul Marga şi-a încheiat explicaţia, preşedintele Băsescu a şi glumit cu românii pe tema „delimitărilor de Est”. „Eu am fost delimitat demult de Est… Ştiţi că eu am navigat, eu am văzut America cu mult înainte de Revoluţie”, a spus Băsescu râzând.

De asemenea, Marga a recunoscut autoritatea lui Băsescu în politica externă.


„Sigur, cum spunea şi domnul preşedinte, direcţia politicii externe o stabileşte Parlamentul, o stabilesc autorităţile. Şi sigur, preşedintele este cel care, conform Constituţiei, are întreaga autoritate în acest domeniu”, a spus Marga.

Ce știri le-a adus Băsescu românilor din SUA despre economia României?

Preşedintele Băsescu le-a mai spus românilor din SUA că este convins că în ciuda efectelor crizei din zona euro, România va termina anul 2012 cu creştere economică.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Indiferent ce ştiţi din mass-media despre România, aş vrea să vă informez eu că am avut o perioadă foarte grea, în 2009-2010, o perioadă de criză profundă, criză economică şi implicit socială. A trebuit să luăm măsuri foarte dure pentru ca ţara să rămână într-un echilibru satisfăcător, care să ne poată permită relansarea economică. 2011 l-am terminat cu bine, cu o creştere de 2,5 %. Uşor-uşor lucrurile se îndreaptă şi am convingerea că şi anul acesta vom înregistra creştere economică. Sigur, România nu trăieşte izolată de ce se întâmplă în Europa şi efectele crizei din zona euro se simt şi la noi. Eu personal am toate motivele să fiu optimist în ceea ce priveşte evoluţiile economice ale României”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Președintele Traian Băsescu conduce delegația Româniaie la Summitul NATO de la Chicago, în perioada 20-21 mai.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Stagflația este cel mai mare pericol la adresa economiei globale și locale, a avertizat, miercuri, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, precizând că noile date economice indică un avânt și...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: