10 noiembrie, 2013

Președintele Traian Băsescu a avut vineri seară o nouă ieșire publică, la capatul unei săptămâni marcate de încheierea misiunii FMI în România, de punerea în dezbatere a draftului pentru bugetul pe anul 2014 și de acuzațiile lansate de senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu.

Șeful statului nu a ratat ocazia de-a răspunde premierului Victor Ponta în chestiuni sensibile ale agendei publice și chiar de a ataca.

„Rog Guvernul să renegocieze obligaţiile pe care şi le-a asumat faţă de FMI”

Despre negocierile încheiate de curând între misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) – Comisia Europeană (CE) – Banca Mondială, pe marginea bugetului 2014, preşedintele a repetat că este „o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti”. „Cel mai grav este că măsurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt bine definite, lasă loc la mult arbitrariu şi vor fi o frână pentru creşterea economiei”, a adăugat Traian Băsescu..


În plus, „cei care vor primi o brumă de bani vor pierde prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc”, a afirmat preşedintele.

De aceea, şeful statului cere Executivului să renegocieze cu FMI-ul. „Rog Guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile pe care şi le-a asumat cu FMI şi dacă au nevoie de experienţa mea, o pun la dispoziţie”.

„Se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual”

Despre modificările la Codul insolvenţei care vizează audiovizualul şi intervenţiile făcute pe Legea de funcţionare a Societăţii Române de Radio şi Televiziune, preşedintele este de părere că ele au fost astfel concepute încât să permită Puterii realizarea unui monopol în domeniu: „Acesta este un avertisment pe care îl fac public – se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual, care să includă şi Televiziunea Română”.

Şeful statului a anunţat că săptămâna trecută a retrimis la Parlament modificările pe Lâlegea 41/1994 privind funcţionarea Societăţii Române de Radio şi Televiziune, din cauza unor articole care l-au făcut să suspecteze că Executivul şi majoritatea parlamentară „au ca ţintă Radioul şi TVR-ul”.


„Ţinta este punerea sub control total a televiziunii publice”, a adăugat Traian Băsescu.

Despre acuzaţiile ce i-au fost aduse de către Sorin Roşca Stănescu

Senatorul Roşca Stănescu i-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu şi Theodor Stolojan, într-o declaraţie politică făcută miercuri 6 noiembrie, că ar fi ”spălat” 7 milioane de dolari ce ar fi intrat în 2004 în contul Alianţei DA, din partea căreia primul a candidat la preşedinţie.

Banii ar fi fost viraţi din contul unei firme al cărei împuternicit era Sorin Ovidiu Vântu şi nu ar fi fost înregistraţi şi apoi nu ar fi apărut în Monitorul Oficial, aşa cum spune legea referitor la finanţarea campaniilor electorale.

Pe 7 noiembrie, senatorul a prezentat şi ”probele”, copii ale ”documentelor” de transfer bancar.

Operaţiunile din ”documentele” bancare prezentate de senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu nu sunt reale, a anunţat vineri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), citând o concluzie a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor: ”Operaţiunile menţionate în mesajele swift, nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate”.

Preşedintele a declarat că aceste acuzaţii ce i-au fost aduse în ultimele zile de către senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu fac parte dintr-un „joc mult mai larg”, prin care se încearcă tergiversarea unor dosare până când Traian Băsescu pleacă de la Cotroceni.

Roşca Stănescu, spune preşedintele Băsescu, a preluat „documentele” de la fundaţia FACIAS, a familiei Voiculescu, „documente” care s-au dovedit a fi false.

Ghinionul lui Sorin Roşca Stănescu, Dan Voiculescu, Victor Ponta şi Crin antonescu este că firma din Cipru îi este bine cunoscută preşedintelui, întrucât este cea pentru care a cerut Ciprului şi Indoneziei comisii rogatorii pentru furnizarea de informaţii necesare unor anchete penale în care este amestecat Sorin Ovidiu Vântu – alimentarea cu bani a lui Nicolae Popa, de la Gelsor, firmă implicată în falimentul FNI.

„Este firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a spălat bani, iar asta este acum sub investigaţia procurorilor. De ce fac această afirmaţie. Nu pentru că ştiu ce au în dosar procurorii, dar ştiu ce i-am cerut preşedintelui Ciprului: deschiderea unei comisii rogatorii, pentru ca procurorii români şi cei din Cipru să aibă acces cu privire la mişcări de bani cu privirea la societăţi înregistrate în Cipru de cetăţeni români…Prin această firmă s-au virat bani domnului Popa, care se afla în Indonezia. Ştiu asta, pentru că a trebuit să fac intervenţii repetate către preşedintele Indoneziei, pentru ca România să primească acces la aceste informaţii”, a spus preşedintele.

„Pentru că preşedintele Senatului vrea să facă şi o comisie, pentru că aşa era planul ca circul să fie umflat, pot să spun că este ridicol. Dar dacă tot se întrunesc, public îl rog pe Antonescu să-l întrebe pe Roşca Stănescu dacă pe data de 03.02.2004 i s-au virat în cont exact de la firma cipriotă suma de 229.000 de dolari şi să-l mai întrebe şi despre data de 30.12.2004, dacă i s-a virat, tot de la aceeaşi firmă, suma de 486.000 de euro şi eventual contra căror servicii. Şi poate îl cheamă şi pe Vântu la audiere. Ce ghinion să cazi peste o firmă pe care preşedintele o ştia. Nefericiţii!”, a mai spus Traian Băsescu.

Premierul s-a opus desecretizării ultimei părţi din dosarul ICE Dunărea

În şedinţa de CSAT din 1 octombrie a CSAT, preşedintele a iniţiat o hotărâre Consiliului de desecretizare a ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea, însă demersul a fost respins ca urmare a opoziţiei premierului.

„Pe data de 30 octombrie, am transmis o adresă SIE şi CNSAS, primului să treacă la predarea arhivei Dunărea Operative, ultima parte a arhivei Dunărea, iar CNSAS informaţia că poate începe să preia arhiva. Am fost informat astăzi de SIE că sunt gata să înceapă predarea şi sper ca săptămâna viitoare acest proces să fie declanşat, pentru a închide, definitiv, şi ultima rămăşiţă de arhive ale fostei Securităţi”, a mai spus Traian Băsescu.

El a atras atenţia ca nimeni să nu trebuie să aibă aşteptări prea mari, întrucât Dunărea nu e Crescent, iar arhivele Crescent nu sunt în ţară.

Dan Voiculescu a fost, înainte de 1989, reprezentantul firmei cipriote Crescent Commercial & Maritime Ltd. Cyprus în România, parteneră de afaceri a Întreprinderii de Comerţ Exterior Dunărea. Omul de afaceri a fost acuzat în presa de la începutul anilor 90 că s-a folosit în interes personal de conturile unor firme de comerţ exterior controlate de Securitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: