marți

16 aprilie, 2024

22 martie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că, după Crimeea, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ar putea ţinti spre Transnistria, Odessa şi, mai ales, spre gurile Dumării.

Şeful statului a reamintit o declaraţie mai veche a sa: „Marea Neagră este lac rusesc”, pentru care a fost blamat de multă lume, dar care acum a devenit realitatea, după ce Rusia a anexat Crimeea.

„Poate cei care m-au blamat când am spus «Marea Neagră, lac rusesc» acum, după ce văd Crimeea luată, îmi vor da şi dreptate, pentru că asta pare a fi devenit Marea Neagră, după ce are în jurul ei o salbă de conflicte îngheţate (…) Sigur, expresia este una care defineşte o realitate, nu o realitate politică, dar una militară”, a explicat Traian Băsescu, sâmbătă, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară.


„În momentul de faţă, în Marea Neagră, Federaţia Rusă face ce vrea, prin dispunerea resurselor militare, totul până la teritoriul statelor NATO”, a mai spus preşedintele.

Gurile Dunării

„Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind, dacă privim în istoria Federaţiei Ruse şi în istoria Imperiului rus, se uită cu jind la gurile Dunării. Cred că Transnistria, Odessa şi către gurile Dunării, către această zonă, nu ştiu dacă se va întâmpla, dar mi-am făcut datoria să avertizez aliaţii noştri, sper să nu se întâmple, dar, în mod categoric, aceste riscuri există”, a spus şeful statului, explicând ce ar putea să urmeze.

După 1968, este prima dată când în Europa se petrece invadarea şi anexarea teritoriului unui stat, prin ameninţarea forţei, iar liderii europeni sunt îngrijoraţi de paşii următori ai Moscovei şi nimeni nu exclude posibilitatea ca Rusia să-şi îndrepte atenţia spre Transnistria, Republica Moldova, estul Ucrainei sau Odessa.

Traian Băsescu nu crede însă că aceasta va fi tactica Moscovei: „Dacă mă întrebaţi pe mine, şi asta am susţinut în discuţii la Bruxelles, Federaţia Rusă nu va invada estul Ucrainei, dar îl va controla prin oamenii numiţi în administraţie, pentru că nu au niciun rost să rupă Ucraina”, a spus Băsescu.


Şeful statului crede că vor mai urma acte de agresiune, după Ucraina, „nu împotriva statelor membre NATO, dar, acolo unde NATO nu există, pentru Putin nimic nu există”.

Nu este exclusă, în opinia preşedintelui, „schimbarea frontierelor în regiune”.

Republica Moldova

Obiectivul major în acest moment trebuie să fie tractarea cât mai rapidă a Republicii Moldova către şi în Uniunea Europeană, a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit unui sondaj proaspăt din Republica Moldova, 42% din populaţie vrea în Uniunea euroasiatică, iar 38% în Uniunea Europeană, diferenţa reprezentând-o nehotărâţii. Partidul Socialist (prorus) din Republica Moldova are în sondaje, 47%, în condiţiile în care alegerile sunt în luna noiembrie.

De aceea, nu se poate spune că Republica Moldova se va apropia cu maximă viteză de Uniunea Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: