Președintele Traian Băsescu a catalogat drept ridicolă prevederea inițiată și adoptată de parlamentarii PSD în Comisia juridică a Camerei Deputaților, potrivit căruia Curtea Constituțională nu se poate pronunța asupra hotărârilor Parlamentului.
Șeful statului a subliniat că nu se teme de suspendarea sa din funcție, însă PSD nu poate să se joace cu legile după cum îi dictează intersele politice.
Hotărârile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională, a decis, miercuri, Comisia juridică a Camerei Deputaților.
Comisia juridică a adoptat, miercuri, raport favorabil la Legea prin care se modifică organizarea şi funcţionarea Curții Constituționale, în sensul eliminării hotărârilor plenului Camerei, ale plenului Senatului, precum şi cele ale plenului reunit din categoria actelor asupra cărora Curtea se pronunţă cu privire la constituţionalitate.
Declarațiile președintelui despre proiectul PSD:
- În primul rând, o văd ca pe o chestiune ridicolă. Această prevedere a fost introdusă în legea de funcţionare a Curţii Constituţionale de către PSD. Dacă vă aduceţi aminte, când s-a pus problema suspendării la solicitarea PSD, a domnului Mircea Geoană, avocatul de renume mondial Şova a introdus acest amendament, care a trecut. Acum cred că tot ei vor să-l scoată.
- Nu te poţi juca cu legile funcţie de cum îţi dictează interesele politice. Dar dacă lucrurile vor merge pe această direcţie, vă spun ce am spus şi în 2007 – ‘bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război’.
- Ce e aia frică de suspendare? Ce pierd? Rămân cu familia întreagă, rămân întreg, nu mă duc la spital.
- S-a încercat ieri modificarea, printr-o declaraţie a Parlamentului, a atribuţiunilor constituţionale ale preşedintelui României şi ale primului-ministru. Acum se continuă pe aceeaşi linie. Mă tem că – văzând şi ce se întâmplă la TVR, văzând şi cum s-a încercat o intervenţie a guvernului prin mutarea peste noapte a Inspectoratului de Stat în Construcţii sau acum, când e problema domnului Mang, s-a schimbat toată comisia aceea de la Ministerul Educaţiei, comisia pentru analiza lucrărilor ăstora de doctorat, plagiatul – mă tem că intrăm într-o zonă de derapaj de la democraţie şi simptomele încep să fie tot mai puternice.
- Eu nu voi tolera astfel de atitudini, le voi semnala public, mă voi bate cu ele.
Președintele reia oferta renunțării la doi ani de mandat
Traian Băsescu a reluat, miercuri, oferta adresată anterior USL potrivit căreia el va renunța la doi ani din mandatul de președinte în schimbul modificării Constituției în sensul trecerii la Parlamentul unicameral și reducerii numărului de parlamentari la 300.
”Dacă se scurtează mandatul preşedintelui la patru ani şi dacă se pune în aplicare referendumul, sunt de acord pentru corelarea mandatelor Parlamentului şi al preşedintelui, să încetez mandatul meu de bunăvoie, prin demisie, cu o lună înainte de alegerile legislative”, a spus Băsescu.
El a precizat că realizează aspectele negatie ale decalării mandatelor Parlamentului și președintelui.
”Îmi dau seama cât rău face României decalarea mandatelor, pentru că preşedintele este la început de mandat, Parlamentul este la sfârşit de mandat şi lucrurile se complică exact din acest motiv”, a susținut Traian Băsescu.