marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 februarie, 2013

Niciun substitut de președinte nu putea obține, la Consiliul European, o alocare mai mare de fonduri europene pentru România, în viitorul exercițiu bugetar, a susținut duminică președintele Traian Băsescu, care a făcut apel la europarlamentarii români să voteze bugetul multianual al Uniunii Europene.

Băsescu a fost întrabat de jurnaliști dacă nu regretă că nu l-a lăsat în locul său la Consiliul European pe premierul Victor Ponta.

„Îmi asum responsabilitatea pentru că este a mea constituţională. Ce fac eu acum este nu o apărare pentru că nu am de ce să mă apăr, ştiu foarte bine ce am făcut. Ştiu foarte bine că niciun substitut al preşedintelui nu putea obţine ce am obţinut eu la acest Consiliu”, a răspuns Băsescu, într-o declarație de presă, la Cotroceni.


„România a obţinut maxim ce se putea obţine în ceea ce priveşte fondurile de coeziune. Bugetul UE pentru exerciţiul 2014-2020 este mai mic cu 37 de miliarde decât bugetul aflat acum în execuţie, ideea iniţială a fost îngheţarea la nivelele pe care le aveam, de aceea s-a şi introdus în concluziile Consiliului, urmare a presiunilor unor ţări, dintre care cea mai vocală a fost România, să se permită totuşi o creştere faţă de ceea ce am avut. Şi asta ne-a adus două miliarde faţă de ceea ce am avut”, a mai spus președintele.

El a făcut apel la europarlamentarii români să voteze în parlamentul European proiectul de buget multianual al UE convenit vineri la Consiliul European.

„E prima oară când bugetul UE nu rămâne aşa cum l-a stabilit Consiliul European. Aceste concluzii trec printr-o aprobare a Parlamentului European. Fac apel din capul locului şi fără ezitare către toţi parlamentarii români să susţină, fără rezerve, în Parlamentul European bugetul european aşa cum a fost el stabilit în Consiliul din 7-8 februarie. Riscul de a nu avea buget ne supune unei condiţii în care bugetul să fie alocat în fiecare an, iar tot Consiliul European va stabili cât alocă în fiecare an, ceea ce ar implica o negociere continuă în fiecare an”, a mai afirmat șeful statului.

Domnii care își manifestă dezamăgirea să arate că putem cheltui banii europeni

Traian Băsescu l-a numit pe premierul Victor Ponta ”dezamăgitul național” și a cerut ca Guvernul să facă demersurile pentru ca România să cheltuiască banii europeni care îi sunt alocați.


”Domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui în primul rând să se bată să cheltuim banii, să probăm că îi putem cheltui. (…) Sunt unii care la viaţa lor nu au negociat decât funcţii de partid, nu au negociat cu alte state, pe spinarea contribuabililor din alte ţări. Lipsa lor de experienţă foarte uşor se poate vedea în modul în care am negociat acordul cu Fondul (FMI). Îi invit să nu dea lecţii. Demagogia, ca şi minciuna, are picioare scurte”, a spus președintele.

Traian Băsescu a precizat că argumentația Românei în negocierea unei alocări mai mari de fonduri europene a fost contrazisă de slaba absorbție a fondurilor structurale din actualul exercițiu bugetar, care ajunge la 11,5% în șase ani.

„Nu este uşor să obţii ceva când te contrazic realităţile de la tine de acasă”, a comentat Băsescu.

De asemenea, șeful statuluia precizat că nu a avut o întrevedere cu premierul Victor Ponta după Consiliul European, în condițiile în care președintele PSD se afla la Torino, la un eveniment electoral al Partidului Democrat din Italia.

„Nu am avut o asemenea discuţie. De altfel am înţeles că dânsul se ocupa de Berlusconi pe undeva prin Italia”, a spus Traian Băsescu, referitor la un schimb de replici Ponta-Berlusconi în Peninsulă.

României i-au fost alocați 39,8 miliarde de euro, fonduri europene, în creștere cu 6 miliarde de euro, a precizat șeful statului, care a reprezentat țara la Consiliul European.

Conform proiectului convenit la Consiliul European, viitorul buget multianual al UE a scăzut la 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, față de circa 994 de miliarde în bugetul prezent.

Într-un prim proiect de buget, președintele Consiliului European, Jose Manuel Barroso, propunea un buget de 1.033 miliarde de euro, în credite, României revenindu-i astfel circa 48 de miliarde de euro.

În acest context, premierul Victor Ponta s-a arătat dezamăgit de alocarea obținută de Traian Băsescu pentru România, de 38,88 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

„Sunt foarte dezamăgit de rezultatul final, pe care oricum îl prezentăm să pară mai bun, când de fapt este foarte rău faţă de propunerea de 48 miliarde euro făcută iniţial de Comisia Europeană şi preşedintele Barroso. (…) Cred că este o alocare nedreaptă pentru România, nu are rost să ne păcălim singuri”, a declarat Ponta sâmbătă, citat de Mediafax.

Traian Băsescu a replicat, însă, că la Consiliul European de joi și vineri, nu au mai apărut în discuție cifrele din proiectul Comisiei Europene.

„Eu nu am văzut cifra de 48 de miliarde în niciun document oficial, deci este categoric o minciună. Nu am auzit niciodată luat în discuţia Consiliului European bugetul propus de Comisie. În noiembrie, Consiliul nu a luat în discuţie bugetul propus de Comisie”, a afirmat președintele.

”Știind eforturile extraordinare cu care am obţinut aceste lucruri pentru România, tentaţia mea ar fi fost să mă rog să mai fie o discuţie şi să meargă cei dezamăgiţi. Sunt convins că poate ar fi obţinut bani de avion Bruxelles-Bucureşti”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, șeful statului a arătat că în perioada 2014-2020 România va fi un beneficiar net de fonduri europene de 31 de miliarde de euro.

”Cu buget pentru Coeziune, PAC şi suma alocată pentru tineret şi ajutorul celor săraci din mediul rural cu un buget de 39,9 miliarde şi cu o contribuţie de 8,9 miliarde, România este un beneficiar net de fonduri europene, cu o valoare de 31 miliarde de euro”, a precizat Traian Băsescu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: