joi

18 aprilie, 2024

16 iulie, 2013

Pensiile militare care fuseseră recalculate în scădere de Guvernul Boc vor fi majorate la valoarea inițială, începând din octombrie 2013, după ce marți președintele Traian Băsescu a promulgat o lege adoptată de Parlament în acest sens.

Potrivit Administrației prezidențiale, Băsescu a semnat marți un decret pentru promulgarea Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Marți, înainte ca România să înceapă negocierile pentru un nou acord de asistență cu FMI, președintele Traian Băsescu i-a spus directorului FMI, Chistine Lagarde, că în România există încă tendințe populiste, care amenință echilibrul macroeconomic.


”Suntem pe drumul bun în ce priveşte macrostabilitatea economică, dar acest proces nu s-a consolidat şi trebuie să lucrăm din greu pentru a menţine macrostabilitatea economică. Dacă ne uităm la cifre, putem constata uşor că doar prin câteva decizii populiste putem dezechilibra foarte uşor România. Iar această tendinţă există în acest moment în România”, a afirmat șeful statului.

În 18 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege prin care, de la 1 octombrie 2013, vor crește pensiile militare, deși Guvernul transmisese că numai din 2014 ar putea suporta acest efort bugetar.

Majorarea de pensii se referă la cele care fuseseră recalculate în scădere de fostul guvern Boc, în anul 2010.

USL și-a impus proiectul de lege în Camera Deputaților cu 262 de voturi “pentru”, 15 voturi “împotrivă” şi 22 de abţineri.


Concret, legea prevede că pensiile militarilor recalculate în 2010 ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, se vor plăti în cuantumul din decembrie 2010, începând de la 1 octombrie 2013.

Proiectul a fost iniţat de mai mulţi parlamentari USL, printre care și ministrul în funcție al Afacerilor Interne, deputatul PNL Radu Stroe, deși Guvernul, în punctul de vedere transmis pentru proioect, a precizat că susține majorarea, dar cu condiția să se aplice din 2014.

Printre inițiatorii proiectului de lege se numără și liderul UNPR, Gabriel Oprea, cel care, în calitate de ministru al Apărării în fostul guvern Boc, a coordonat recalcularea pensiilor militare, în anul 2010.

În mai 2013, premierul Victor Ponta arăta că Guvernul nu dispune de bugetul necesar majorării de pensii militare în acest an.

”Este o iniţiativă parlamentară, pentru 2013 am spus foarte clar că nu există prevăzute sume în buget, dar de la 1 ianuarie 2014, dacă este această lege, putem să le punem în bugetul pe 2014”, a afirmat Ponta.

În aprilie 2013, prim-ministrul se plângea că Guvernul său nu dispunea atunci de resursele necesare creșterii pensiilor militare care fuseseră scăzute în 2010.

Potrivit premierului, circa 18.000 de militari în rezervă s-au ales cu pensiile scăzute la recalculare, iar o revenire asupra acestor venituri ar însemna pentru guvern un efort bugetar de 8 milioane de lei, pe lună, adică circa 1,8 milioane de euro.

“Am avut o nouă discuţie cu vicepremierul Oprea şi cu miniştrii Duşa şi Stroe privind cele 18.000 de persoane care au avut de pierdut prin calcularea pensiilor militare. Suma lunară este cam de 8 milioane de lei. Nu avem în acest moment din alte resurse. Eventual poate fi găsită din ajustări în cadrul bugetelor de pensii ale fiecărui minister în parte”, declara prim-ministrul, în luna aprilie.

În urma recalculării pensiilor militare, din anul 2010, au fost reduse veniturile pensionarilor militari care nu au putut demonstra că au parcurs perioada de muncă legală în întregime în sistemul de apărare sau ordine publică.

Astfel, pentru o parte dintre pensionarii militari, pensiile s-au recalculat în jos, însă pentru mulți dintre cei cu grade mai mici, cu perioadă completă de activitate în sistem, pensiile au fost majorate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: