sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la cererea părţii române, temele de discuţie fiind priorităţile României în UE în 2014, asocierea Republicii Moldova la UE şi aderarea României la Schengen.

La întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti de miercuri, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că „România nu va putea rămâne impasibilă” în cazul în care din Transnistria sau regiunea găgăuză vor apărea provocări care să ameninţe traseul european al Moldovei și a cerut reacții clare din partea țărilor membre UE.

Președintele Traian Băsescu a subliniat în mai multe rânduri că are în vedere „o unire administrativă”, nu politică. Miercuri, preşedintele a reafirmat această poziţie cu şi mai multă fermitate. „(…)prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2 în soluţionarea problemei transnistrene şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău.”


”Nu am văzut poziţii măcar din partea OSCE în ceea ce priveşte tratamentul aplicat şcolilor româneşti din Transnistria. Vom face o ofertă politică Republicii Moldova dacă nu se reuşeşte asigurarea securităţii şi suveranităţii acestei ţări, care este o ţară europeană, este parte a Europei şi nu a Uniunii Euroasiatice,” a mai spus atunci Traian Băsescu

Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu Herman Van Rompuy a început joi în jurul prânzului, la discuţii participând, din partea României, şi ambasadorul la Bruxelleles, Mihnea Motoc.

Administraţiei Prezidenţială a anunţat, miercuri, că întâlnirea lui Traian Băsescu cu preşedintele Consiliului European are loc la solicitarea preşedintelui României.

Pe agenda discuţiilor dintre cei doi s-au aflat subiecte de interes comun, precum şi priorităţile României în interiorul Uniunii Europene în cursul anului 2014, printre care asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aderarea României la spaţiul Schengen şi dezvoltarea Coridorului sudic de alimentare cu gaze naturale a pieţei europene.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: