miercuri

1 mai, 2024

2 august, 2023

Imigrația ilegală în Uniunea Europeană a crescut cu 10 puncte procentuale în prima jumătate a anului 2023, a anunțat Frontex. Majoritatea noilor sosiți au traversat Marea Mediterană, rută pe care traficanții au redus prețurile, în timp ce fluxul pe filiera balcanică s-a diminuat.

Frontex a înregistrat 132.370 de încercări de a intra în UE în afara punctelor de frontieră obișnuite, de la începutul anului până la sfârșitul lunii iunie, conform Dnevnik, publicație citată de Rador.

Traversările pe ruta centrală a Mării Mediterane au crescut cu mai mult de o treime și reprezintă jumătate din numărul total, în special din cauza sosirilor din Tunisia în Italia.


Traficul pe toate celelalte rute către UE a scăzut din prima jumătate a anului 2022.

(Citește și: „Numărul migranților ce solicită azil în UE și-a reluat creșterea, se intensifică intrările ilegale„)

Traficanții au redus prețurile

Poliția Europeană de Frontieră se așteaptă ca această presiune să continue, deoarece traficanții oferă prețuri mai mici pentru imigranții care părăsesc Libia și Tunisia, pe fondul concurenței acerbe dintre grupările infracționale.

La începutul acestei luni, UE a semnat un acord cu Tunisia pentru a stopa migrația ilegală către blocul comunitar, care este hotărât să impună restricții dure asupra sosirilor pe mare înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.


UE insistă de mult timp pentru o reducere a imigrației ilegale din Orientul Mijlociu, Africa și Asia, în ciuda criticilor din partea grupurilor de apărare a drepturilor lor că sprijină regimuri nedemocratice pentru a realiza acest lucru, relatează Reuters.

Ombudsmanul european a declarat că va investiga acordul cu Tunisia și că examinează deja dacă Frontex respectă obligațiile privind drepturile omului, inclusiv obligația de a salva vieți pe mare, ajutând în același timp la gestionarea frontierelor externe ale UE cu 27 de state membre.

Ruta balcanică scade în importanță

Agenția de frontieră a UE a remarcat o scădere de 29% de-a lungul rutei balcanice, care trece și prin Bulgaria. În primele șase luni ale anului, în cadrul acesteia au fost stabilite 39.580 de intrări ilegale.
În ciuda declinului, ruta balcanică rămâne a doua cea mai aglomerată rută pentru introducerea migranților ilegali după Marea Mediterană centrală. Principalele naționalități care folosesc ruta de migrație din Balcani sunt sirienii, afganii și turcii, transmite Frontex.

O reducere semnificativă a migrației ilegale prin Balcani este o condiție pentru ca Austria să își ridice vetoul asupra admiterii Bulgariei și României în Schengen. Cele două state europene de frontieră speră să candideze din nou până la sfârșitul anului pentru a obține acordul celorlalte state Schengen în luna decembrie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: