Ce COMPETENȚE îi GARANTEAZA unui absolvent ȘCOALA de azi, pentru a face față economiei de peste 5-10-15 ani?

Când e vorba de educație, de ”sistemul de educație”, discuțiile se blochează în problemele de infrastructură: WC-ul din fundul curții, canalizare, apă, naveta profesorilor și… Mai mult›
18.02.2021
Speranța revenirii în ”V” se întoarce: PIB a scăzut cu doar 3,9% în 2020, industria a recuperat în T4

Creşterea economică pe anul 2020 a fost anunțată la nivelul de -3,9%, semnificativ mai bine față de cea prognozată la începutul iernii de Comisia Națională… Mai mult›
16.02.2021
Datoria externă pe termen mediu și lung, majorată cu aproape 17 miliarde euro în 2020 – deficitul de cont curent, în creștere cu 5%.

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat anul trecut un deficit de 10.983 milioane euro, cu aproape cinci procente peste nivelul din 2019. Majorarea… Mai mult›
15.02.2021
Întrebarea de 5,5 miliarde: De ce s-o fi prăbușit, brusc, în 2019, economia de stat?

Miniștrii guvernului Cîțu încă nu au venit cu planuri de restructurare a companiilor de stat din subordine – deși Bugetul se află deja în dezbatere… Mai mult›
15.02.2021
Toți ochii pe BCE: Va da, sau nu un semnal privind un nou pachet de sprijin pentru zona euro
de Raluca Florescu , 29.10.2020
Economiștii și investitorii așteaptă joi, când are loc ședința de politică monetară a Băncii Centrale Europene, un semnal din partea președintelui Christine Lagarde (foto) că economia zonei euro va beneficia de un nou pachet de stimulente până la finalul anului, scrie Bloomberg.
Pe măsură ce al doilea val al pandemiei obligă unele state să recurgă din nou la carantină, pesimismul reapare în rândul businessurilor și consumatorilor. Datele statistice ce urmează să apară vor evidenția scăderea prețurilor și creșterea șomajului, iar singurul element pozitiv de până acum – creșterea PIB pe timpul verii, este deja dat uitării.
„Piețele vor fi probabil dezamăgite dacă BCE nu va trasmite un semnal clar privind o nouă intervenție în decembrie. Acționând acum, va da dovadă de hotărâre, dar există câteva semne de întrebare”, a spus Gilles Moec, economist șef la AXA SA.
Problema care se pune este valoarea sprijinului de care au nevoie piețele, dar decidenii BCE au suficient timp la dispoziție ca să calculeze, scrie Bloomberg. Mai mult de jumătate din suma alocată programului de achiziție de bonduri în perioada pandemiei – 1,35 de miliarde de euro, a rămas necheltuită, așa încât BCE dispune deja de suficientă muniție și poate chiar accelera procesul de achiziție, dacă e nevoie.
Economiștii sunt de părere că încă 500 de miliarde de euro vor fi alocați programului în decembrie, când decidenții vor emite noi prognoze economice ce vor include și prima proiecție pentru 2023.
Totodată, oficialii BCE vor avea în decembrie o viziune mult mai clară cu privire la aspectele critice: alegerile din SUA, acordul comercial dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, impactul măsurilor luate de state penru combaterea pandemiei și progresul făcut cu vaccinul anti-Covid.
Investitorii se așteaptă ca BCE să continue programul de achiziție de bonduri până la sfâștitul anului. Randamentele au scăzut, iar vineri S&P a îmbunătățit în mod neașteptat perspectiva de rating asupra datoriei publice a Italiei, ceea ce pune în lumină impactul benefic al sprijinului oferit de banca centrală.