27 octombrie, 2024

China își extinde amprenta strategică în Caucazul de Sud, după ce a semnat în ultimele luni acorduri cu Azerbaidjan și Georgia menite să faciliteze schmburile comerciale Est-Vest prin ceea ce numește Coridorul Mijlociu. Cu toate acestea, deocamdată, inițiativa se află într-o fază incipientă, deoarece nu implică angajamente financiare ferme.

Cele mai recente acorduri încheiate de Beijing au fost semnate în septembrie. Primul a fost un memorandum de înțelegere cu Georgia care include comerțul – o versiune economică a unui acord de parteneriat strategic de anvergură anunțat încă de anul trecut. Printre prevederile memorandumului de înțelegere se numără angajamentele de a dezvolta în comun proiecte de infrastructură, de a simplifica procedurile vamale și de a îmbunătăți securitatea și digitalizarea logisticii.

„Semnarea memorandumului ne oferă oportunitatea de a stabili relații comerciale și economice mai strânse cu China, de a atrage investiții suplimentare în țară și, de asemenea, de a crește exportul de produse georgiene în China”, a declarat Ministerul Economiei și Dezvoltării Durabile din Georgia. după semnarea documentului.


Câteva zile mai târziu, pe 19 septembrie, compania feroviară de stat a Azerbaidjanului a anunțat că China urmează să se alăture unui joint venture înființat anul trecut pentru a îmbunătăți circulația a mărfurilor de-a lungul rutei „Coridorul Mijlociu” care va face legătura între China și Europa.

Azerbaidjanul pare a fi un punct focal al intereselor Chinei în Caucaz. Cele două țări nu numai că au căutat să extindă comerțul bilateral și investițiile, ci au strâns și legăturile politice. Azerbaidjanul a încercat în cursul verii să-și sporească rolul în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai și a solicitat să se alăture grupului BRICS al economiilor emergente, două organizații internaționale în care China joacă un rol major.

În iulie, Azerbaidjanul și China au convenit să ridice relațiile la nivelul de parteneriat strategic în chestiuni politice, culturale și economice, un aranjament similar cu cel anunțat de Georgia anul trecut. Declarația comună face referire în mod specific la planuri de cooperare pentru extinderea comerțului din Coridorul Mijlociu, adăugând că cele două state urmăresc „să asigure în comun siguranța și stabilitatea lanțurilor de producție și aprovizionare”.

La ceremonia de semnare, liderul chinez Xi Jinping a declarat că acordul va „permite construirea rutei internaționale de transport transcaspice și va asigura funcționarea stabilă a liniei ferate pentru trenurile de marfă pe ruta China-Europa”, potrivit unui comunicat emis de Consiliul de Stat al Chinei.


Traficul comercial pe Coridorul Mijlociu a crescut în 2024. În primele trei trimestre ale acestui an, ruta a fost folosită pentru transportul a 3,4 milioane de tone de marfă, marcând o creștere de 70% a volumului față de aceeași perioadă din 2023, a anunțat agenția de știri Trend, citând cifre oficiale comunicate de Ministerul Transporturilor din Kazahstan.

(Citiți și: ”Cum se pregătește UE să contracareze ”Belt and Road”-ul Chinei”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: