sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 februarie, 2020

Comisia Europeană a inițiat, săptămâna trecută, 4 noi proceduri de infringement împotriva României, urcând astfel numărul total de acțiuni de acest gen la 74. Pare că România este o campioană a nerespectării legislației comunitare, în realitate se clasează pe locul 7 în clasamentul UE cu ”recalcitranții” Europei.

Înaintea României, ca număr total de proceduri, se găsește chiar ”motorul” Europei – Germania, cu 76 de proceduri active. Clasamentul este deschis de Spania (93 de proceduri) și este închis de  Lituania (27 de proceduri).

Comisia Europeană publică în fiecare lună un pachetul de decizii din cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor – demers juridic împotriva statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul legislației UE.


Baza de date a Comisiei Europene arată că, în prezent, executivul european are 1.559  de proceduri active împotriva tuturor celor 27 de membri ai UE. Sinteza acestor proceduri a fost realizată de Euractiv Germania și arată astfel:


Din grafic rezultă că cele mai ”recalcitrante” state sunt Spania (93), Grecia (89), Italia (82), Polonia (78) și Germania (76). Danemarca (32), Finlanda (30) și Lituania (27) sunt cele mai disciplinate state când vine vorba de transpunerea legislației europene.

Cele mai multe acțiuni privesc legislația fiscală și vamală, urmate de acțiuni de mediu și de încălcarea regulilor UE privind piața internă și industria. Procedurile de infringement se încheie în mod normal, prin ”capitulare” a statului în fața voiței europene, înainte ca acestea să ajungă în etapa finală, cea a penalităților impuse în baza unei decizii adoptate de Curtea Europeană de Justiție.

În luna februarie, României i-au fost adresate 4 scrisori de punere în întârziere:

  • în chestiunea exploatărilor forestiere ilegale
  • pentru întârzierea programelor naționale de control ale poluării atmosferice
  • pentru neaplicarea Directivei privind combaterea spălării banilor
  • pentru nerespectarea normelor UE privind reciclarea navelor

Și un aviz motivat pentru neadoptarea măsurilor privind sancțiunile pentru încălcarea Regulamentului privind gazele fluorurate cu efect de seră.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: