miercuri

24 aprilie, 2024

23 iulie, 2019

Piaţa financiară aşteaptă datele rectificării bugetare, anunţată de ministrul Finanţelor pentru sfârşitul acestei luni şi eventualele măsuri de austeritate care o vor însoți, în condiţiile în care creşterea deficitului bugetar se amplifică alarmant.

„Vom analiza detaliile rectificării bugetare din România în zilele următoare, în vreme ce datele Eurostat pe primul trimestru au arătat cifre alarmante despre deficitul bugetar (…), 4,5% din PIB în termeni anualizaţi ajustaţi sezonier”, spune un raport recent al Erste Group Research (EGR).

Dintre măsurile așteptate de reducere a costurilor, cea mai avansată pare să fie cea a impozitării progresive pensiilor speciale mai mari de un anumit nivel.


Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a replicat la anunțul Eurostat, cu rezultatul calculelor după propria metodologie, care este de 0,5% din PIB, pe o serie neajustată sezonier.

Costul împrumuturilor – ce urmează după un relache temporar

Analiştii bancari se aşteaptă şi ca randamentul titlurilor de stat româneşti, respectiv costul refinanţării bugetare, să crească în trimestrele următoare, pe măsură ce excedentul de lichiditate de pe piaţă se va diminua.

Pentru moment, piaţa este inundată cu lichidităţi, dar tendinţa regională de scădere a randamentelor titlurilor de stat a fost mai redusă în cazul celor româneşti, „deloc surprinzător, având în vedere dificultăţile fiscale curente”, spune EGR.

Astfel că analiştii EGR se aşteaptă la o scumpire graduală a împrumuturilor guvernamentale româneşti, estimările privind randamentele la titlurile pe 10 ani arătând creșteri de la 4,50% în prezent, până la 4,70% și 4,90% în trimestrele următoare și pînă la 5,10% în T1 /.


Randamentele titlurilor românești sunt oricum cele mai mari din țările Europei Centrale și de Est monitorizate de Erste, mult mai mari și decât cele ale Serbiei (3,20% în prezent, dar în scădere până la 2,90% în T1 / 2020).

Scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania (revizuit recent) propune o creștere a ratei medii anuale de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani de la 4,7% în 2018, până la 4,8% în 2019 și 5% în 2020, „pe fondul provocărilor din sfera finanțelor publice”, spune un raport al băncii, emis luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: